Mizeria din spatele pantofilor frumoşi. Muncitorii plătiţi cu salarii la limita subzistenţei

Multe dintre încălţările frumoase care ne iau ochii în vitrine sunt făcute de muncitori prost plătiţi şi care lucrează în condiţii foarte grele.
Pantofi cu toc
Pantofi cu toc (Imeh Akpanudosen/Getty Images)

Puţini dintre cei care-şi cumpără încălţări de la branduri cunoscute se întreabă în ce condiţii au fost produşi pantofii sau ghetele pe care vor cheltui sume consistente de bani. Merită însă ştiut că multe dintre frumoasele încălţări care iau ochii în magazine sunt rezultatul muncii unor oameni săraci, prost plătiţi şi care lucrează în condiţii greu de imaginat.

Deşi pe etichetele unor branduri celebre de încălţări scrie "made in Germany" sau "made in Italy", ca o garanţie a calităţii, marfa este în realitate produsă în condiţii greu de imaginat în ţări lovite de sărăcie din Europa de Est. România este una dintre ele, scrie The Guardian, preluat de ziare.com

Potrivit sursei citate, ancheta, pornită din Marea Britanie, ajunge în toate colţurile Europei, în ţări ca Albania, Macedonia, Bosnia- Herţegovina, Slovacia, Polonia, România, iar brandurile implicate în scandal sunt: Geox, Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Bata and Leder & Schuh AG şi subsidiare ale CCC Shoes & Bags din Polonia şi Rieker and Gabor din Slovacia.

Raportul relevă că cei ce trudesc la confecţionarea încălţărilor vândute pe bani buni în magazine sunt oameni plătiţi "mizerabil", trăind la limita subzistenţei. Mulţi dintre ei lucrează în spaţiile neventilate, adesea leşină din cauza mirosului puternic al produselor chimice cu care lucrează însă, oricât de grea le-ar fi munca, nu au încotro. Salariul de mizerie este mai bun decât nimic.

"Dacă se primeşte o comanda de 9.000 de perechi de pantofi, chiar dacă simţi că mori, trebuie să termini", explică un muncitor dintr-o astfel de fabrică din Macedonia, ţară unde lucrătorii care produc pantofii Geox primesc salarii de 131 de euro pe lună, cu tot cu munca peste program. Salariul minim legal este de 145 de euro în Macedonia, fără ore suplimentare.

Muncitorii din Macedonia, care produc încălţăminte Geox, Deichmann şi Bata, susţin că din cauza produselor chimice puternice ajung să sufere de reumatism, dureri de spate, alergii şi probleme respiratorii. Nu pot purta mănuşi, pentru că productivitatea ar fi afectată, ceea ce s-ar repercuta şi asupra salariilor lor, aşa că au pielea mereu expusă.

Geox nu a răspuns întrebărilor formulate de jurnalişti pe această temă.

Situaţia se prezintă la fel şi în România. Un angajat al unei astfel de fabrici din ţara noastră a povestit că, atunci când la trei femei li s-a făcut rău din cauza căldurii, supraveghetorul italian a glumit: "Va trebui să improvizăm un cimitir în spate, dacă femeile continuă să leşine".

Oricât de grele ar fi condiţiile, oamenii sunt obligaţi să vină la muncă pentru a putea supravieţui. Supravieţui nu trăi, căci salariul primit nu ajunge, în mod normal, pentru traiul zilnic.

"Avem o gradină şi creştem şi nişte animale. Dacă ar trebui să cumpăr carne de la magazin nu mi-aş putea permite. Aşa că trebuie, pe lângă serviciu, să avem grijă şi de animale, căci ele sunt singura hrană pe care ne-o permitem", a declarat Cristina, o muncitoare care face pantofi.

"Atât eu cât şi soţia mea lucrăm în aceeaşi fabrică. Suntem bucuroşi că ne-am găsit de muncă, dar nu avem cum creşte copiii cu două salarii câştigate în fabrică. Părinţii şi rudele nu ne pot ajuta, aşa că depindem de salariile astea mizerabile. Am vrut să ne mutăm de la ţară la oraş, pentru o viaţă mai bună, dar nu ne putem permite să plătim chirie la oraş din salariu", a declarat un alt muncitor.

Majoritatea companiilor care au fost chestionate referitor la informaţiile aflate în cursul anchetei au negat că ar fi la curent cu această situaţie.

Consumatorii trebuie să ştie adevărul despre provenienţa pantofilor pe care îi cumpără, a declarat Anna McMullen, reprezentantă a “Labour Behind the Label/Munca din spatele etichetei”, organizaţie cu sediul în UK ce militează pentru drepturile lucrătorilor.

Potrivit Annei McMullen, deşi prin eticheta “fabricat în Europa” consumatorilor li se induce ideea că produsele pe care le cumpără au fost fabricate onorabil, “de fapt, ştim că muncitori din Albania şi Macedonia sunt plătiţi cu salarii atât de mici încât nu-şi pot nici măcar hrăni familiile.”

"Fabricat în Europa nu mai înseamnă “fabricat onorabil”, a concluzionat McMullen.

În lume sunt produse anual aproximativ 24 de miliarde de perechi de pantofi, din care 729 de milioane în Europa. Preţul pantofilor produşi în Europa este mai mare; o pereche de pantofi cu preţ mediu, din Italia, făcuţi pentru export, costă circa 45,5 de euro, în timp ce o pereche din China costă şi doar 3,5 euro. China este însă un caz special, fiind una dintre ţările în care încă se practică "sclavia sponsorizată de stat", cu alte cuvinte multe produse, de la căşti şi beţişoare pentru urechi la tehnologie, sunt fabricate de prizonieri de conştiinţă închişi în lagăre de muncă

Ţara noastră a exportat anul trecut pantofi în valoare de un miliard de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne