Misterul ţevilor radioactive Baigong din China

Ţevile Baigong
Ţevile Baigong (facebook.com)

Într-o zonă rurală din China, la aproximativ 40 de km sud-vest de oraşul Delingha, la poalele muntelui Baigong, o zonă nelocuită de oameni, ca să nu mai vorbim de activităţi industriale, există trei peşteri misterioase cu deschideri triunghiulare care conţin o mulţime de ţevi.

Dintre acestea, unele merg adânc în munte, în timp ce altele ajung într-un lac cu apă sărată din apropiere, numit Toson. Ţevile au diferite diametre, cele mai mari având chiar şi 40 cm în diametru, sunt tăiate frumos, într-o stare bună, astfel se pare că au avut un anumit scop la un moment dat.

Zeci de deschideri de conducte au fost descoperite în munte, mult mai sus de cele trei peşteri. În mod clar, pentru a construi o asemenea reţea de conducte era necesar un sistem avansat de foraj. Localnicii din Delingha, oraşul din apropiere, ştiu de ţevi de secole şi susţin că extratereştrii sunt cei care le-au construit, în zonă chiar existând legende despre vizitatorii extratereştri de pe Muntele Baigong.

Pe lângă aceste poveşti se adaugă şi prezenţa unei piramide de circa 50—60 de metri aflată în apropierea celor trei peşteri cu intrări sculptate în formă triunghiulară. Unii susţin însă că piramida ar fi fost modelată natural, dar structura sa nu a fost studiată până acum, cel puţin nu oficial.

Potrivit articolelor apărute în presă, conductele au fost descoperite în 2002 de către un grup de oameni de ştiinţă din Statele Unite care căutau fosile de dinozauri. Aceşti oamenii de ştiinţă, încă anonimi, ar fi raportat autorităţilor locale din Delingha despre existenţa conductelor.

Cu toate acestea, conductele au fost ignorate până a apărut un raport în publicaţia "Henan Dahe Bao" în iunie 2002. La 16 iunie, Quin Jianwen, şeful departamentului de comunicaţii al administraţiei din Delingha, a discutat cu jurnaliştii despre caracteristicile conductelor. Acesta a susţinut că a descoperit că ţevile conţin 30% oxid feric, combinat cu o cantitate mare de dioxid de siliciu şi oxid de calciu. Interesant este că un procent de 8% din compoziţie nu a putut fi identificat. Fie materialul nu este de pe Pământ, după cum susţin unii, fie nu a fost încă descoperit.

Deşi, potrivit relatărilor, nouă oameni de ştiinţă chinezi au fost trimişi să facă o analiză detaliată a conductelor în anul 2002, nu au mai apărut ştiri de atunci. Într-un alt articol din 2007 este citat un cercetător de la Administraţia Chineză a Cutremurelor care susţine că unele dintre conducte s-au dovedit a fi extrem de radioactive.

Cel mai ciudat lucru este că aceste ţevi din fier au fost topite acum circa 150.000 de ani, potrivit calculelor Institutului de Geologie din Beijing, citate de Brian Dunning de la Skeptoid.com. În cazul în care au fost făcute de oameni, istoria, aşa cum este ea privită în mod obişnuit, ar trebui să fie reevaluată.

Datarea a fost realizată prin tehnica termoluminescenţei - o tehnică care determină acum cat timp a fost expus la lumina soarelui sau încălzit un mineral cristalin. Se crede că oamenii au locuit în zona de-abia în ultimii 30.000 ani, iar potrivit istoriei locului, singurii care au populat zona au fost nomazii, care nu au lăsat astfel de structuri în urmă.

În orice caz, oficial nu există rapoarte detaliate cu privire la misterioasele ţevi Baigong. Unii ufologi cred că ţevile fac parte dintr-un fel de bază de aterizare a OZN-urilor. Ce scop ar avea însă aceste conducte şi cine le-a pus acolo? În prezent, locul a devenit o atracţie turistică, au fost amplasate semne de circulaţie şi au fost organizate trasee turistice.