Ministrul polonez de Externe ia taurul de coarne, critică Europa

Într-un interviu acordat cotidianului german Bild, ministrul de Externe Witold Waszczykowski a apărat noua lege a presei adoptate de guvernul PiS, care se opune modelului marxist. Totodată el a criticat Germania care, în opinia sa, nu este solidară cu Polonia.
Witold Waszczykowski, Ministrul de Externe al Poloniei
Witold Waszczykowski, Ministrul de Externe al Poloniei (Florin Chirila/Epoch Times)

”Noi vrem doar vindecarea ţării noastre de unele boli pentru că ea să se poată însănătoşi”, a declarat Waszczykowski pentru Bild, arătând că guvernul precedent al Platformei Civice ”a urmărit un anumit concept politic de stânga”.

”Ca şi când lumea ar trebui să meargă automat într-un singur sens, după un model marxist — un nou amestec de culturi şi de rase, o lume de ciclişti şi de vegetarieni, care nu mizează decât pe energii regenerabile şi care luptă împotriva oricărei forme de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu valorile poloneze tradiţionale. Majoritatea polonezilor sunt interesaţi de tradiţii, de dragostea de patrie, credinţa în Dumnezeu, de o viaţă de familie normală între un bărbat şi o femeie. Toate acestea reprezintă un şoc pentru opozanţii noştri. Cei 25 de ani de îndoctrinare stângistă şi liberală nu au făcut să dispară aceste valori tradiţionale”, a afirmat şeful diplomaţiei poloneze.

Oficialul a cerut şi mai multă solidaritate şi înţelegere din partea Germaniei pentru ”situaţia noastră politică”, arătând că ţara are ”o voce decisivă în corul Europei”. În opinia sa, germanii ar trebui să se întrebe ce aşteaptă de la Polonia.

”Aveţi nevoie de Polonia doar ca zonă-tampon către Rusia? Ca furnizor de forţă de muncă ieftină şi loc de operare pentru marile concerne germane? Sau suntem noi, în ciuda tuturor deosebirilor economice, un partener al Germaniei cel puţin în soluţionarea problemelor din partea noastră a Europei?”, a întrebat retoric Witold Waszczykowski.

Ministrul a mai arătat că deşi este de 16 ani membru NATO, nivelul de siguranţă al Poloniei este mult sub cel al Europei Occidentale. ”Noi am dori ca NATO să staţioneze trupe în Polonia pentru că acest dezechilibru să dispară. Partea germană împiedică asta de câţiva ani pentru că nu vrea să provoace Rusia”, a mai precizat el.

Ca şi când lumea ar trebui să meargă automat într-un singur sens, după un model marxist — un nou amestec de culturi şi de rase, o lume de ciclişti şi de vegetarieni, care nu mizează decât pe energii regenerabile şi care luptă împotriva oricărei forme de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile poloneze tradiţionale.

Reamintim că pe 15 decembrie, ministrul de externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, acuza într-un interviu acordat Berliner Zeitung autorităţile germane că ”se preocupă mai mult de interesele ruseşti, decât de securitatea în Europa Centrală şi de Est”.

În acelaşi interviu, Waszczykowski a explicat şi de ce Polonia se opune construcţiei gazoductului Nord Stream 2 . ”Suntem şocaţi de ceea ce se întâmplă. Am atenţionat de ani buni că Nord Stream este un proiect strict politic, ca Rusia să ocolească Europa Centrală şi să aibă posibilitatea de şantaj. Am explicat acest lucru Germaniei, însă partea germană comite aceleaşi greşeli şi încearcă să ne convingă că acesta nu este un gazoduct politic, ci un proiect al unor oameni de afaceri privaţi. Nu ne-am născut ieri şi înţelegem că pe de o parte în acest proiect se află Rusia, iar pe de altă parte - marile concerne, care dictează politica statului german”, a explicat şeful diplomaţiei poloneze.

Guvernul polonez este criticat puternic în prezent pentru modificarea funcţionării Curţii Constituţionale şi adoptarea unei controversate legi a presei, prin care guvernul îi va numi direct pe conducătorii radioului şi televiziunii publice. Comisia Europeană ia în calcul activarea Mecanismului Statului de Drept, o procedură de sancţiune care poate duce până la suspendarea dreptului de vot al ţării în UE.