Ministrul german de Interne cere controale suplimentare la graniţele dintre membrii UE

Ministru german de interne Horst Seehofer
Ministru german de interne Horst Seehofer (Getty Images)

Noul ministru german de Interne a provocat din nou o controversă cerând controale mai stricte la graniţele dintre ţările blocului european, într-un moment în care UE doreşte ca acestea să fie relaxate. UE eşuează în privinţa controlării graniţelor sale externe, a precizat Horst Seehofer.

Germania ar trebui să ia în considerare înăsprirea controalelor de frontieră, a afirmat duminică ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

“Nu există prea multe puncte de frontieră în Germania care sunt ocupate în permanenţă”, a declarat Seehofer publicaţiei germane Die Welt am Sonntag, precizând: “Vom discuta acum dacă acest lucru trebuie schimbat”.

De asemenea, Seehofer a cerut suspendarea Acordului Schengen, care permite libera deplasare în interiorul blocului european.

“Controalele la graniţele interne [între statele membre ale UE] trebuie să rămână în vigoare cât timp UE eşuează să controleze eficient graniţele externe. Nu consideră că [blocul european] este capabil să facă acest lucru în viitorul apropiat”, a afirmat el.

Reintroducerea controalelor la frontiere este o prerogativă a statelor membre. Pe baza reglementărilor UE, controalele la frontiere trebuie să rămână o excepţie şi să respecte principiul proporţionalităţii.

Controalele de frontieră reintroduse temporar în Germania vor continua până în 12 mai şi au fost impuse la frontiera terestră cu Austria şi asupra legăturilor aeriene din Grecia din cauza “situaţiei securităţii din Europa şi a ameninţărilor care rezultă din mişcările secundare continue”, potrivit Comisiei Europene.

Comentariile lui Seehofer au fost făcută după ce Bruxelles-ul a cerut în luna februarie ca Germania şi alţi patru membri Schengen – Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia – să nu prelungească controalele de frontieră atunci când vor expira în luna mai.

Germania a fost prima ţară din UE care a reintrodus controalele interne în septembrie 2015. Autorităţile germane au deschis puncte de control de-a lungul graniţei cu Austria, prin care zeci de mii de refugiaţi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au intrat în Germania.

De asemenea, Seehofer a acuzat UE că adoptă un ton nepotrivit şi ţine predici ţărilor din estul Europei cu privire la planurile de distribuire a refugiaţilor pe cuprinsului blocului.

El a afirmat că o abordare mai productivă este accea ca ţările est-europene să trimită un număr suplimentar de personal la graniţa externă sau să furnizeze mai multe fonduri pentru protejarea frontierei în schimbul acceptării unui număr mai mic de refugiaţi.

Seehofer este membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), partidul partener al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. El este unul dintre cei mai conservatori membri de rang înalt ai noii coaliţii guvernamentale a lui Merkel, care a fost formată cu ajutorul social democraţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe