Ministrul de Interne: Italia nu este “tabăra de refugiaţi a Europei”

Matteo Salvini a avertizat că “vremurile bune pentru persoanele sosite ilegal au apus”. Miniştrii UE vor dezbate în curând controversatul Regulament Dublin în cadrul unei întâlniri de nivel înalt a blocului european.
Matteo Salvini
Matteo Salvini (Getty Images)

Noul ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a declarat duminică unei mulţimi de susţinători în localitatea Pozzallo că guvernul său va folosi “bunul simţ” pentru a opri Italia şi Sicilia să devină “tabăra de refugiaţi a Europei”.

Pe baza Regulamentului Dublin, Italia a suportat greul numeroaselor cereri de azil şi este necesar să îşi asume responsabilitatea pentru acceptarea sau respingerea acestora, potrivit Deutsche Welle.

“Italia şi Sicilia nu pot fi tabăra de refugiaţi a Europei”, a afirmat Salvini. “Vremurile bune pentru persoanele [sosite] ilegal au apus – pregătiţi-vă să vă faceţi bagajele”.

“Nimeni nu mă va convinge că imigraţia ilegală este o afacere ... şi să vezi oameni câştigând bani de pe urma copiilor care vor muri mă înfurie”, a adăugat ministrul.

Salvini a adăugat: “Este prea costisitor să îi ţinem în Italia, în hoteluri... Cred că este mai bine să cheltuim banii în ţările de origine şi, dacă există ONG-uri care doresc să lucreze gratis, este în regulă”.

Noul guvern italian “va adopta o poziţie dură în privinţa imigraţiei, dar una a bunului simţ”, a afirmat Salvini care va discuta cu experţi ai ministerului său despre modalităţile de “reducere a numărului imigranţilor care sosesc [în Italia] şi de creştere a numărului expulzărilor”.

Salvini, care este vicepremier al guvernului Italiei, face turul ţării pentru susţinerea candidaţilor partidului său în alegerile municipale, care vor avea loc în această lună. Localitatea siciliană Pozzallo, unde a făcut Salvini comentariile, este unul dintre principalele puncte de intrare a refugiaţilor care încearcă să scape de războaie, persecuţiile şi foametea din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Unii sicilieni au protestat împotriva vizitei lui Salvini, afişând bannere precum “Refugiaţi, bine aţi venit!” şi au scandat lozinci precum “Salvini, pleacă acasă!” sau “Salvini, să îţi fie ruşine!”.

Primarul din Pozzallo, Roberto Ammatuna, a respins afirmaţia lui Salvini că insula este o “tabără de refugiaţi a Europei”, declarând: “Aici plajle sunt pline şi există turişti”.

Miniştrii de Interne ai Uniunii Europene se vor întâlni marţi pentru a discuta despre potenţiale reforme referitoare la Regulamentul Dublin. Salvini a anunţat că nu va participa la întâlnire deoarece, în aceeaşi zi, în Senatul din Roma, va avea loc votul pentru învestirea noului guvern, care este format din partidul ministrului de Interne, Liga, şi Mişcarea Cinci Stele, un partid anti-establishment. Coaliţia a depus jurământul vineri.

Regulamentul Dublin a fost proiectat pentru a determina care stat UE este responsabil de procesarea unui solicitant de azil. Conform regulamentului, ţara în care soseşte iniţial o persoană este responsabilă de acceptarea sau respingerea aplicării pentru azil. Unul dintre principalele obiective ale regulamentului este de a împiedica situaţiile în care cererile de azil să fie depuse în mai multe state membre.

Înainte de adoptarea Regulamentului Dublin, majoritatea refugiaţilor care au sosit în Italia îşi continuau călătoriile spre nordul Europei, însă introducerea centrelor de procesare susţinute de UE pentru a da asigurări că imigranţii sunt identificaţi în primul punct de intrare în Europa şi controalele de frontieră tot mai stricte implementate de Franţa, Elveţia şi Austria au creat bariere pe parcursul acelei rute folosite de imigranţi.

Fostul guvern italian de centru-stânga şi autorităţile şi miliţiile din Libia au încheiat un acord controversat care a rezultat, începând cu vara anului trecut, în scăderea dramatică a numărului total al imigranţilor sosiţi în Italia. În timp ce numărul sosirilor a scăzut cu 75%, în acest an autorităţile italiene au înregistrat totuşi peste 13.500 de noi sosiri.