Ministrul de Externe al Poloniei: "Nu presupuneţi pur şi simplu că Trump va sprijini Rusia"

Radosław Sikorski - ministrul polonez de externe (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Poziţia candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, cu privire la Ucraina nu este "atât de albă sau neagră precum cred unii", a insistat ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, într-un interviu, potrivit POLITICO.

Sursa citată afirmă că, pe plan internaţional, există mari suspiciuni că Trump este sub influenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a numit "geniu" şi "înţelept" pentru invazia sa în Ucraina. Abordarea lui Trump nu a făcut decât să agraveze această opinie, generând întârzieri mari în ceea ce priveşte aprobarea Congresului pentru ajutorul acordat Kievului.

Sikorski a susţinut însă că imaginea este mai nuanţată, în momentul în care Polonia lansează o campanie diplomatică mai amplă pentru a încerca să-l convingă pe Trump de pericolele pe care le reprezintă inamicul său de moarte, Putin.

"Donald Trump a avut dreptate când ne-a îndemnat pe toţi cei din Europa să cheltuim mai mult pentru apărare", a declarat el într-un interviu acordat pentru Axel Springer, adăugând că Trump a trimis Ucrainei şi rachete antitanc "înainte de război, când alţii nu o făceau".

Pentru Polonia, avansurile Rusiei în Ucraina înseamnă că orice slăbire a angajamentului SUA faţă de NATO reprezintă o ameninţare existenţială, iar Varşovia este dornică să facă lobby şi să îl farmece pe Trump înainte de o potenţială revenire la Casa Albă. Trump ameninţă că nu va apăra ţările europene care nu cheltuiesc suficient pentru apărare.

Însă poziţia Poloniei privind cheltuielile militare este mulţumitoare pentru Trump. Varşovia cheltuieşte aproximativ 4% din produsul său intern brut pentru apărare - de două ori mai mult decât ţinta NATO - şi cere alianţei să ridice ţinta la 3%.

Există primele semne că eforturile poloneze ar putea să se infiltreze în gândirea lui Trump. După ce s-a întâlnit cu preşedintele Andrzej Duda la New York, la începutul acestei luni, Trump a precizat că atât "supravieţuirea şi puterea" Ucrainei este importantă pentru SUA, cât şi faptul că "susţine Polonia până la capăt".

Totodată, Sikorski consideră că atitudinea lui Trump de a nu se împotrivi acordării pachetului de 60 de miliarde de dolari Ucrainei sugerează că poziţia fostului preşedinte faţă de Ucraina se schimbă.

"Nu am auzit de niciun protest. Aşa că sper că [...] Trump a văzut că această opoziţie faţă de ajutorarea Ucrainei nu este de fapt populară în Statele Unite, că îi afectează şansele de a fi reales", a spus el.

Polonia, în vizorul lui Putin

Sikorski nu a avut nicio îndoială că ameninţarea Rusiei la adresa Poloniei este - din nou - foarte reală.

"Rusia a atacat Polonia de multe ori în cei 500 de ani de istorie a noastră", a declarat Sikorski, adăugând că "nu ar fi deloc surprins" dacă acest lucru s-ar întâmpla din nou.

Deşi Sikorski este încrezător că Rusia ar pierde un război cu NATO, deoarece consideră că Occidentul este "mult mai puternic decât Rusia", el a avertizat că "nu ar trebui să presupunem că lucrurile vor merge aşa cum vrem noi".

Într-adevăr, el a remarcat că armata Rusiei ar fi doar împuternicită spre o nouă cucerire prin subjugarea Ucrainei.

"Avem de ales: Fie să avem o armată rusă înfrântă în afara graniţelor Ucrainei, fie o armată rusă victorioasă la graniţa cu Polonia. Şi ceea ce ar face Putin atunci este similar cu ce a făcut Hitler în Cehoslovacia, ar lua industria şi oamenii din Ucraina şi i-ar mobiliza pentru a merge mai departe", a spus Sikorski.

"Ştiţi, jumătate din tancurile germane care au invadat Polonia în 1939 erau de fapt cehe. Deci, dacă Putin cucereşte Ucraina, va fi mai puternic. Iar provocarea pentru noi ar fi mai mare [...] Este mai bine să îl oprim pe Putin în Ucraina, la 500-700 km est de aici", a continuat el.

Sikorski a criticat, de asemenea, "dezindustrializarea Europei în domeniul apărării", cerând ca aceasta "să fie anulată".

Sikorski a fost precaut în ceea ce priveşte intrarea prea adâncă în dezbaterile politice germane, dar a spus că speră ca Olaf Scholz să ia exemplu de la SUA - care a trimis acum rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune în Ucraina. A fost o aluzie la faptul că Germania ar trebui să trimită rachete Taurus la Kiev ca răspuns la atacurile Rusiei împotriva infrastructurii energetice ucrainene.

"Sper că evenimentele din ultimele zile îl vor încuraja pe cancelar. Ei bine, Statele Unite au furnizat rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei: celebrele ATACMS cu o rază de acţiune de 300 km. Şi sper că, acum, cancelarul dumneavoastră apreciază că este un răspuns la escaladarea rusă, care este drastică.

A avut loc o conferinţă la Berlin despre reconstrucţia Ucrainei după război. Ei bine, ce-ar fi să prevenim distrugerea ei? Deci, cred că aşa ar fi mai bine", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor