Ministru suedez de Interne refuză să suspende cetăţenia luptătorilor Daesh întorşi în Suedia

Ministrul suedez de Interne, Morgan Johansson, a exclus posibilitatea retragerii cetăţeniei suedeze celor care au luptat pentru grupul jihadist Statul Islamic, susţinând că guvernul refuză să creeze persoane fără cetăţenie.
Ministrul suedez de interne, Morgan Johansson.
Ministrul suedez de interne, Morgan Johansson. (Jessica Gow/AFP/Getty Images)

Morgan Johansson a făcut comentariile după publicarea unei declaraţii la sfârşitul lunii iulie de către şeful poliţiei din Greater Gothenburg, Erik Nord, care a precizat că guvernul ar trebui să retragă cetăţenia suedeză celor care au luptat pentru Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh.

“Nu-i putem lăsa pe aceşti oameni fără cetăţenie. Dacă ai devenit cetăţean în Suedia, [cetăţenia] este reglementată de legislaţia în vigoare”, conform Svenska Dagbladet.

Nord a susţinut că Suedia ar trebui să urmeze exemplul britanicilor în ceea ce priveşte cetăţenii care au plecat în Orientul Mijlociu să lupte pentru Statul Islamic.

“Dacă atacurile teroriste continuă, părerea mea este că Suedia şi alte ţări vest-europene trebuie să ia aceleaşi măsuri care se iau acum în Marea Britanie”, a declarat el pentru Göteborgs-Posten.

Numărul radicalilor islamişti a crescut în ultimii câţiva ani în Suedia, iar Serviciul Suedez de Securitate (SAPO) a precizat că există cel puţin 2.000 de jihadişti violenţi în ţară. Cu mai puţin de un deceniu în urmă, numărul acestora ajungea doar la 200.

Nord a adăugat că Statul Islamic nu este precum grupurile teroriste precedente, cum ar fi IRA, cu care se putea negocia.

“Cred că vom trăi cu temerea ameninţării jihadiste în viitor. Dacă atacurile teroriste continuă să ne vizeze în Europa de Vest, tot mai mulţi oameni se vor gândi să facă lucruri ca în Marea Britanie. Nu putem avea persoane care promovează răsturnarea democraţiei într-o societate care a fost atât de generoasă şi primitoare”, a mai afirmat Nord.

Magnus Ranstorp, expert suedez în securitate, a criticat de asemenea răspunsul guvernului privind terorismul radical islamic, susţinând că oficialii nu au luat această ameninţare suficient de în serios. De asemenea, el a criticat guvernul pentru lipsa fondurilor pentru poliţie în zonele populate de migranţi care nu sunt sigure, precizând că închiderea ultimei secţii de poliţie din Järva este un “dezastru”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe