Ministerul Sănătăţii promite curăţenie în domeniul transplanturilor. Noi proceduri la orizont

O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic precum transplantul trebuie să fie guvernată de transparenţă şi reguli elaborate de profesionişti a căror probitate profesională este în afara oricărui dubiu şi nu este umbrită de antecedente penale, susţine Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Sănătăţii va demara săptămâna viitoare consultări cu specialiştii din domeniul transplantului pentru elaborarea şi implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul instituţiei, "O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic cum este transplantul, trebuie să fie guvernată de transparenţă şi reguli elaborate de profesionişti a căror probitate profesională este în afara oricărui dubiu şi nu este umbrită de antecedente penale."

Anunţul ministerului este făcut în contextul în care o anchetă a Corpului de control al Ministerului Sănătăţii a scos la lumină existenţa unor "nereguli grave" şi aplicarea unor criterii subiective la probarea şi prioritizarea operaţiilor de transplant în România, astfel încât pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare nu beneficiază întotdeauna de şanse egale.

MS mai precizează în comunicat, în contextul în care în spaţiul public au fost difuzate informaţii despre o aşa-zisă blocare a transplanturilor, că nu există niciun motiv pentru ca această activitate să fie întreruptă.

"Finanţarea transplantului este continuă, nu există sincope, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziţie toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea morţii cerebrale sunt cunoscute de ani întregi şi nici nu sunt puse în discuţie în acest moment.", precizează ministerul, după ce specialişti din Autoritatea Naţională pentru Transplant au acuzat că din cauza declaraţiilor despre neregulile din sistem în România nu s-au mai făcut transplanturi.

"Atacurile declanşate recent, în spaţiul public, asupra Agenţiei Naţionale de Transplant şi asupra activităţii de transplant, au drept consecinţă faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală declarat la Satu-Mare în urmă cu o zi, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să-şi dea acordul de teamă să nu fie implicat în scandalul mediatic la care asistă.", declara recent, într-o conferinţă de presă, Radu Deac, directorul executiv al ANT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne