Ministerul Sănătăţii, la un pas de plângere penală

Medicamente generice
Medicamente generice (Facebook)

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România ar putea să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătăţii din cauza lipsei continuităţii tratamentului bolnavilor de cancer, a declarat şeful organizaţiei Cezar Irimia.

"Lipsa fondurilor determină întârzierea accesului gratuit la investigaţii până la 4 luni, iar unii dintre pacienţi nici nu mai prind aceste investigaţii pentru stabilirea liniei terapeutice bazată pe dovezi deoarece decedează. Întreruperea tratamentelor în desfăşurare, generată de o politică proastă a preţurilor şi a exporturilor paralele, va determina în cel mai scurt timp ca pacienţii şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România să facă plângere penală împotriva Ministerului Sănătăţii responsabil pentru asigurarea continuităţii acestor tratamente", a declarat Cezar Irimia, potrivit ştirilor B1 TV

Liderul Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a explicat că în toamnă vor expira contractele cost-volum, fapt ce va afecta asigurarea tratamentelor pentru cei care suferă de maladia secolului.

"Pe noi ne îngrijorează că vom avea o întrerupere până ce va negocia din nou. În ultimii ani în UE au fost introduse 62 de medicamente noi pentru tratarea cancerului, iar în România au intrat doar 7 pe lista de medicamente compensate. Planul naţional comprehensiv pentru cancer lansat în luna aprilie sub patronajul premierului încă nu este aprobat de Guvern, deşi termenul limită anunţat iniţial este 31 iunie.

De luni de zile pacienţii hematologici sunt cu tratamentele oprite. Medicii nu ştiu ce să mai facă. Unii şi-au dat demisia din comisii. Încă de anul trecut au început să dispară după ce acel ordin 75 a început să îşi arate efectele dezastruoase faţă de noi", a adăugat Cezar Irimia, care s-a arătat îngrijorat faţă de amânarea punerii în aplicare a ordinului privind recalcularea preţurilor la medicamente.

Cu o zi în urmă, Ministerul Sănătăţii a anunţat că amână aplicarea Ordinului 75 vizând recalcularea preţurilor la medicamentele de bază, pentru a nu apărea probleme de aprovizionare cu medicamente, ceea ce ar afecta accesul pacienţilor la tratament.

"România trebuie să recalculeze preţurile medicamentelor pe bază anuală, conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său şi pentru a nu periclita accesul pacienţilor la tratament, ministrul Sănătăţii a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie. În prezent, catalogul de preţuri ale medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, acelaşi catalog cuprindea 6.114 produse.

În contextul actualului ordin, numărul de dosare de preţ pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătăţii este, în prezent, de 4.400. Această situaţie coroborată cu faptul că la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 şi 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piaţă a unor medicamente a dus la decizia de amânare a ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranţa pacienţilor şi accesul acestora la tratament", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, Ministerul este de părere că posibila retragere de pe piaţă a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv ar împiedica accesul la tratament al pacienţilor.

În ceea ce priveşte obligaţia de a recalcula preţurile medicamentelor, în 2015, aceasta a durat circa 3 luni şi a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni, precizează sursa citată. Recalcularea a început după preluarea mandatului de către Voiculescu.

De asemenea, MS anunţă că va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului, "ce va avea în vedere o consultare reală a actorilor implicaţi, întărirea controlului şi a autorităţilor statului, în special a ANMDM şi a Direcţiei pentru Politica Medicamentului din cadrul MS, cu implicarea unor experţi internaţionali independenţi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne