Ministerul Mediului vrea să interzică pungile de plastic care nu pot fi reutilizate

O pungă de plastic are nevoie de sute de ani pentru a se descompune odată aruncată în natură, astfel că Ministerul Mediului vrea să le interzică pe cele care nu pot fi reutilizate, pentru a încerca în acest fel să limiteze pe cât posibil fenomenul.
Gratiela Gavrilescu(PSD),
Gratiela Gavrilescu(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Deşi trebuie să le plătească, românii sunt mari amatori de pungi de plastic atunci când fac cumpărături. Problema este că, odată aruncate în natură, au nevoie de sute de ani pentru a se descompune reprezentând astfel un real pericol pentru mediu, context în care Ministerul Mediului a iniţiat un proiect de lege menit să combată fenomenul, relatează ştiri.tvr.ro.

Mai exact, pungile de plastic se descompun în aproape 500 de ani, poluează solul cu substanţe toxice şi pot provoca moartea animalelor, care le confundă cu hrana.

"Nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantităţi ridicate de deşeuri abandonate", îşi argumentează oficialii de la Mediu propunerea legislativă.

În cazul în care legea va fi adoptată, în magazine vom putea cumpăra doar pungi reutilizabile, iar comercianţii vor fi obligaţi să ofere clienţilor posibilitatea de a returna aceste ambalaje contracost pentru a fi reciclate.

Primii afectaţi de iniţiativa Ministerului Mediului vor fi producătorii de mase plastice, care riscă să fie amendaţi cu până la 25.000 de lei dacă pungile vor conţine mai puţin de 30% materiale biodegradabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne