„Miliţiile maritime chineze” folosesc lasere împotriva piloţilor militari americani din Pacific

Avion de luptă american F-18 Hornet.
Avion de luptă american F-18 Hornet. (Adrian Dennis/AFP/Getty Images)

Un număr de piloţi militari americani care operează deasupra vestului Oceanului Pacific au fost atacaţi cu lasere în peste 20 de cazuri în ultimele luni, au afirmat oficiali americani pentru The Wall Street Journal, după câteva incidente similare în care cetăţeni chinezi [posibil soldaţi] au folosit lasere împotriva piloţilor avioanelor de luptă americane care zburau deasupra Djibouti.

În luna aprilie, Pentagonul a emis o „notificare pentru piloţi” (NOTAM) în care a avertizat în privinţa „activităţilor neautorizate cu laser” care au rezultat în leziuni minore în cazul unui număr nespecificat de piloţi deasupra statului Djibouti. Razele laser au provenit de la o bază militară chineză din ţara africană. Baza chineză este situată la aproximativ 15 km de o bază americană.

Iar acum, unii oficiali raportează atacuri similare cu laser în Marea Chinei de Est, unde operează navele comerciale chineze şi ale Marinei Armatei de Eliberare a Poporului. Diverşi oficiali au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) că laserele au fost direcţionate înspre avioanele militare americane, de pe ambarcaţiuni de pescuit şi de pe uscat.

Au fost raportate peste 24 de incidente în regiune începând cu septembrie 2017, au precizat oficialii. Atacurile devin tot mai frecvente, în condiţiile în care făptaşii folosesc o varietate mare de benzi de frecvenţă pentru laser, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

În timp ce rămâne neclar cine se află mai exact în spatele atacurilor, este interesant de notat că Beijingul pregăteşte şi oferă subvenţii financiare vaselor de pescuit care operează în Marea Chinei de Est în calitate de ceea ce tovarăşii comunişti numesc „miliţii maritime”.

Ca un mijloc de intimidare, aceste miliţii maritime navighează în Marea Chinei de Est şi navele lor sunt dotate cu lasere, care sunt îndreptate către avioanele de luptă americane ce zboară la altitudini foarte joase.

În cadrul acestor incidente, sunt folosite lasere de nivel comercial, spre deosebire de laserele de nivel militar folosite împotriva piloţilor americani în Djibouti. Comerciale sau militare, aceste raze de laser pot orbi temporar piloţii şi în unele cazuri pot provoca pagube serioase ochilor.

Deşi multă lume nu ştie, China şi-a echipat forţele militare cu arme dotate cu laser cu efect de orbire, încălcând astfel o prevedere a Convenţiei ONU din 1980 privind utilizarea Anumitor Arme Convenţionale. Aceste arme includ BBQ-905 Laser Dazzler Weapon, WJG-2002 Laser Gun, PY132A Blinding Laser Weapon, PY131A Blinding Laser Weapon.

Sofisticarea acestor atacuri cu laser implică faptul că Beijingul ar putea finanţa un sistem de intimidare hibrid ce foloseşte vase de pescuit înarmate cu lasere, care ar putea lua în vizor avioanele de luptă americane cu ajutorul radarelor.

Drept răspuns, Pentagonul îşi amplifică achiziţionarea de echipamente de protecţie anti-laser pentru piloţi. Fiecare unitate va costa contribuabilii americani între 500 şi 2.500 de dolari, dar cu ajutorul lor piloţii sunt imuni la lasere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe