Milioane de ouă contaminate cu Fipronil: alertă în Europa

Schimb de acuzaţii între Germania, Olanda şi Belgia pentru întârziere în lansarea alertei. Insecticidul ar fi „moderat periculos” pentru sănătate.
Ouă
Ouă (Pixabay)

Milioane de ouă contaminate cu un insecticid periculos pentru sănătate, Fipronil, au fost retrase de pe rafturile supermarketurilor din Belgia, Olanda şi Germania şi au fost distruse, dar multe altele au fost deja consumate. Scandalul s-ar putea extinde chiar şi în Franţa, Elveţia, Marea Britanie şi Suedia, ţări în care ar fi ajuns loturi întregi din aceste ouă afectate. Dar nu numai. Autorităţile belgiene au informat Comisia şi celelalte ţări ale UE că produsul care stă la originea contaminării cu Fipronil este, de asemenea, utilizat pe piaţa italiană. Conform celor relatate de agenţia AGI, Italia, precum şi în alte ţări, folosesc Dega-16, un produs natural compus din mentol şi eucalipt, împotriva căpuşelor şi puricilor la găini considerate sigure pentru oameni, dar la care, în fermele din Olanda, s-ar fi adăugat infamul Fipronil.

Retrase 10 milioane de ouă numai în Germania

În Germania, unde au fost importate aproximativ 10 milioane de ouă cu insecticid, multe supermarket-uri, cum ar fi Aldi, au oprit vânzarea, aşteptând să se clarifice situaţia. Situaţie care până în prezent este încă confuză, cu acuzaţii încrucişate între ţările implicate pentru presupusele întârzieri în lansarea alertei.

Contaminarea

Contaminarea cu fipronil ar fi provenit de la un lot de Dega-16 vândut de compania olandeză Chickfriend, care, la rândul său, s-ar fi aprovizionat de la un distribuitor belgian de produse chimice. Proprietarul companiei belgiene este suspectat că a adăugat Fipronil la Dega-16 pentru a creşte eficienţa acestuia. Atât în Belgia cât şi în Olanda au început anchete penale.

Ce este Fipronilul şi pericolele pentru sănătate

Fipronilul este un insecticid frecvent utilizat împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor dar este interzis pentru animalele destinate lanţului alimentar, cum ar fi găinile. Este foarte toxic pentru şoareci, albine, iepuri şi unele specii de păsări.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră fipronilului „moderat toxic” pentru om. Expunerea la insecticid poate provoca greaţă, vărsături, dureri abdominale şi convulsii. În cazul în care este consumat în cantităţi mari poate provoca leziuni ale rinichilor, ficatului şi tiroidei. Nu sunt raportate cazuri de intoxicaţie cu Fipronil. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă scandalul se va opri doar la ouă. „Există temeri că ouăle contaminate cu Fipronil pot rămâne mult timp în lanţul alimentar, după ce au fost folosite în produse prelucrate, cum ar fi prăjituri, produse de patiserie, pâine”, a declarat Christian Meyer, Ministrul Sănătăţii din Saxonia Inferioară.

Baletul alertelor şi întârzierilor

Prima alertă a fost lansată pe 22 iulie a.c. de Autoritatea olandeză pentru siguranţă alimentară (NVWA) care, în primul comunicat a susţinut că nu ar fi existat niciun pericol imediat pentru sănătatea publică. Într-o a doua declaraţie a avertizat că, consumul de cantităţi mari de ouă cu insecticid ar putea avea efecte negative. În al treilea comunicat a raportat că în ouăle unui producător au fost găsite cantităţi mari de Fipronil iar consumul acestora pune în pericol grav sănătatea publică, în special cea a copiilor. În Olanda au fost închise 180 de ferme.

Dar Germania, ţara importatoare cea mai implicată, acuză Agenţia belgiană pentru Siguranţa Alimentară (AFSCA) al cărei purtător de cuvânt, Katrien Stragier, a admis că problema Fipronilului era cunoscută din luna iunie a.c.. AFSCA a informat imediat autorităţile judiciare naţionale, dar a aşteptat până la 20 iulie a.c. pentru a raporta problema la sistemul european de alertă rapidă, astfel încât să informeze alte ţări ale UE. Motivul? Era iniţiată o anchetă judiciară pentru fraudă şi nu voia să încalce confidenţialitatea investigaţiilor.

„Am acţionat în conformitate cu normele”, se apără AFSCA într-o declaraţie, adăugând că „situaţia este diferită de la ţară la ţară” şi că în Belgia „nivelurile de Fipronil din ouă sunt cu mult sub pragurile convenite la nivel european”.

Referitor la ouăle belgiene, Germania nu gândeşte în acelaşi mod şi, după verificările efectuate în mod independent, declară că: chiar şi în acele niveluri există suficient insecticid pentru a fi toxic pentru sănătatea copiilor.

Comisia Europeană a insistat asupra faptului că urmăreşte îndeaproape evoluţiile cazului şi insistă că situaţia se află sub control.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură