Mike Pompeo se află în Coreea de Nord pentru întâlniri înaintea summitului Trump-Kim

Directorul CIA, Mike Pompeo.
Directorul CIA, Mike Pompeo. (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a ajuns în Phenian pentru a se întâlniri cu oficiali nord-coreeni înaintea summitului planificat între preşedintele Donald Trump şi dictatorul Kim Jong-un. Eliberarea din închisoare a trei cetăţeni americani va fi discutată de asemenea cu Phenianul.

Mike Pompeo a sosit miercuri în Coreea de Nord ca să finalizeze pregătirile pentru summitul istoric la care participă preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Înaintea călătoriei în Phenian, Pompeo a declarat că speră să pună în aplicare un cadru pentru summitul dintre cei doi preşedinţi.

Pompeo a afirmat că nu este sigur dacă se va întâlni cu Kim în timpul acestei vizite, însă a precizat că va discuta cu lideri de rang înat din Coreea de Nord.

Kim Jong-un s-a aflat luni şi marţi în China pentru a se întâlni cu omologul său comunist chinez Xi Jinping. Potrivit Bloomberg, Kim Jong-un a discutat cu Xi Jinping despre situaţia din Peninsula Coreeană şi a insistat asupra consolidării comunicarii şi cooperării dintre Phenian şi Beijing.

În comentarii raportate după acea întâlnire, Kim a reiterat că, atâta timp cât securitatea regimului este garantată, Coreea de Nord “nu are nevoie de arme nucleare”.

De asemenea, unii oficiali americani au declarat că, în timpul vizitei sale, Pompeo va face presiuni pentru ca Phenianul să elibereze trei cetăţeni americani aflaţi în spatele gratiilor nord-coreene.

“Am cerut eliberarea acestor deţinuţi timp de 17 luni. Vom discuta despre acest lucru şi astăzi”, a precizat Pompeo, adăugând că eliberarea lor va fi un “mare gest” şi speră că Nordul va face “lucrul corect”.

Potrivit unor rapoarte, la începutul lunii aprilie, cei trei deţinuţi – Kim Hak-song, Tony Kim şi Kim Dong-chul – aparent au fost mutaţi dintr-un lagăr de muncă forţată într-un hotel situat la periferia capitalei Phenian.