Mike Pence în Japonia: Obiectivul este denuclearizarea Coreei de Nord

Mike Pence, Shinzo Abe, arhivă - aprilie 2017
Mike Pence, Shinzo Abe, arhivă - aprilie 2017 (EUGENE HOSHIKO/AFP/Getty Images)

Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat miercuri că Washingtonul este alături de Japonia şi alţi aliaţi pentru a atinge obiectivul denuclearizării Coreei de Nord.

În Tokyo, în itinerariul său spre Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud, Pence a declarat la începutul convorbirilor cu premierul nipon Shinzo Abe că obiectivul este de a demonstra eficacitatea alianţei de securitate americano-japoneze în faţa ameninţării nord-coreene.

“Vom continua să fim alături de poporul japonez, de poporul sud-coreean şi de aliaţii şi partenerii din regiune în vederea atingerii obiectivului global al denuclearizării Peninsulei Coreene”, a precizat Pence.

Călătoria lui Pence spre Coreea de Sud, care va începe joi, va coincide cu o vizită efectuată la Jocurile Olimpice de Iarnă de către şeful protocolului Coreei de Nord, Kim Yong-nam, oficialul nord-coreean cu rangul cel mai înalt care ajunge în Sud de la războiul din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistiţiu.

Pence a fost la un pas de a exclude perspectiva unei întâlniri cu înalt oficiali nord-coreeni, dar preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat îndoiala că vor avea loc curând negocieri între Washington şi Phenian. Casa Albă a avertizat de asemenea să nu se facă remarci specifice de către Pence în călătoria sa spre Japonia.

În timpul zborului spre Japonia, Pence a precizat că mesajul către Coreea de Nord este clar: Washingtonul şi aliaţii săi vor continua să facă presiuni asupra Phenianului pentru ca acesta să renunţe la programele de rachete şi arme nucleare.

Temerile legate de Coreea de Nord forţează Japonia să îşi actualizeze sistemul de apărare antirachete. Pe lângă extinderea razei de acţiune şi creşterea preciziei sistemului Patriot, Tokyo va adăuga două staţii de radar şi interceptori Aegis de producţie americană şi plănuieşte să adauge arsenalului său rachete de croazieră cu lansare din aer ce pot lovi complexele de rachete nord-coreene.