Metode eficiente şi testate prin care să-ţi simplifici viaţa (II)

În articolul anterior am parcurs primele metode prin care să-ţi simplifici viaţa. Acestea includ schimbarea perspectivei din care gândeşti, să ierţi, redescoperirea aspiraţiilor pe care le aveai în copilărie şi încă alte câteva metode.
fluture
fluture (fluture)

Prima parte o poţi citi integral aici.

Astăzi continuăm cu partea a II-a unde vei descoperi alte metode interesante şi aplicabile prin care să-ţi simplifici viaţa.

1. Pune la punct o listă cu dorinţe (bucket list)

Creează o listă de lucruri pe care doreşti să le faci, indiferent cât de ciudate sunt unele dintre ele. Concentrează-te pe lucruri practice, nu rezultate ce speri că-i vor impresiona pe cei din jur. Este viaţa ta. Fă câţiva paşi în afara zonei de confort şi asumă-ţi un risc, în timp ce-ţi simplifici viaţa făcând ceea ce te entuziasmează.

2. Presupune că te duci în vacanţă

Nu-i nevoie chiar să te duci în vacanţă pentru a beneficia de pe urma ei. Doar gândeşte-te ce ai face şi unde, dacă ai avea acel timp disponibil. Dacă lucrurile pe care le-ai face pot fi puse în practică în zona unde locuieşti, atunci apucă-te să le faci. Economiseşte timpul pe care de obicei îl pierzi pe sarcini lipsite de importanţă şi foloseşte-l pe lucrurile importante.

3. Exerciţii fizice

Nu-i nevoie să petreci ore întregi la sală pentru a beneficia de o minte clară şi de valul de endorfine ce vine în urma efortului fizic. Petrece-ţi 5 până la 15 minute pe zi acasă sau afară, în natură, pentru a-ţi creşte nivelul de energie, îmbunătăţi starea de sănătate şi a permite minţii să se detensioneze. Petrece mai mult timp dacă doreşti, însă începe de undeva.

4. Dormi cât simţi că ai nevoie

Nu încerca din prima să fii un supraom. Poţi să-ţi atingi obiectivele şi să dormi cele 7-8 ore de somn de care ai nevoie pentru a funcţiona normal. Desigur, dacă simţi că poţi, dormi mai puţin. Când dormi destul, vei avea o minte clară şi vei putea fi mai eficient cu modul în care îţi planifici timpul. În acelaşi timp, corpul îţi va mulţumi pentru asta. Dacă observi că nu ai destul timp la dispoziţie în timpul zilei, înseamnă că a sosit momentul să renunţi la lucrurile care te ţin ocupat şi nu eşti eficient. Mereu vor fi multe lucruri pe care le poţi face. Opreşte-te în mod intenţionat punându-ţi o limită şi respectând-o.

5. Deconectează-te

Avem mai mult timp liber decât am avut vreodată, aşa că de ce ne simţim ca şi cum viaţa se mişcă cu o viteză din ce în ce mai mare? Un răspuns evident este că informaţia este disponibilă peste tot, împreună cu dispozitivele cu care aceasta poate fi accesată. Fiecare notificare ne strică starea de concentrare. Pierdem timp cu această foială şi distragere a atenţiei şi ziua ni se scurge printre degete.

Este foarte uşor să fugim după informaţii în lumea internetului, aşa că limitează timpul pe care-l petreci pe dispozitivele electronice, în timp ce-ţi iei timpul de care ai nevoie să te deconectezi complet şi să-ţi eliberezi mintea. Acordă-ţi câteva momente de gândire. Vei fi surprins de lucrurile pe care le descoperi despre tine însuţi.

6. Meditează

Oameni de toate vârstele şi din toate mediile sociale practică meditaţia. O fac dintr-un motiv foarte simplu: îi ajută să-şi menţină o minte clară şi concentrată în mijlocul haosului. Îţi recomand să încerci şi tu. Nu te costă nimic. Dovezile ştiinţifice scot în evidenţă multe beneficii, inclusiv efecte vindecătoare uimitoare.

7. Trage un pui de somn

În fiecare zi, 15 până la 20 de minute de somn te pot ajuta să revii în formă şi să te refaci. Eu încep cu meditaţia de dimineaţa devreme şi apoi în timpul zilei fac acea scurtă pauză de somn. Foarte important să nu treci de 20 de minute, pentru că rişti să intri în faza de somn profund şi te vei simţi mai obosit ca înainte. Ideea este doar să atingi perioada de somn profund, fără să intri în ea. Experimentează şi observă ce funcţionează pentru tine. Un pui de somn te va ajuta să-ţi ridici nivelul de energie şi concentrare. În acest timp, te vei simţi mai puţin stresat şi copleşit.

8. Imaginează-ţi că ai doar 5 minute să te pregăteşti

Dacă vrei să scapi cu adevărat de lucrurile inutile din viaţa ta, imaginează-ţi că ai doar 5 minute să-ţi faci bagajul înainte de a pleca în vacanţă. Acum imaginează-ţi că vacanţa este permanentă. Vei descoperi cu rapiditate care sunt toate lucrurile din viaţa ta de care nu ai nevoie.

9. Ia-ţi liber câteva săptămâni

Marile revelaţii din viaţă vin de cele mai multe ori atunci când facem o pauză de la rutinele şi sarcinile zilnice. Este de asemenea o metodă bună prin care să te bucuri de viaţă şi să te recuperezi de pe urma solicitărilor pe care le primeşti zilnic. Câteva companii au înţeles cum stau lucrurile şi se bucură de rezultatele pe care le văd. Profită de timpul pe care-l ai la dispoziţie şi nu-ţi fie teamă să-l ceri.

10. Simplifică-ţi calendarul

Dacă lista de sarcini pe care le ai de făcut pare că nu se mai sfârşeşte, a sosit momentul să aşezi sarcinile într-un calendar. Să-ţi faci un program pentru sarcini poate părea opus ideii de a simplifica, însă, atunci când o faci în mod corespunzător, te ajută să te simţi mai puţin copleşit şi-ţi măreşte nivelul de eficienţă.

Dovezile scot în evidenţă că doar 11% dintre oameni reuşesc să-ţi termine lista de sarcini. Când pui într-un calendar ceea ce ai de făcut, îţi iei un angajament să le duci până la capăt, având în acelaşi timp o perspectivă mai clară asupra timpului pe care-l ai disponibil şi a ceea ce poate fi terminat într-o anume zi.

Acest articol mai are încă o parte. Prima parte o găseşti aici. Astăzi ne oprim aici şi te invit să revii periodic pe website pentru mai multe astfel de articole.

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură