Metode eficiente şi testate prin care să-ţi simplifici viaţa (I)

De câte ori ai simţit că viaţa te copleşeşte? Nu-i nimic, toţi trecem prin asta. Lumea se mişcă cu o viteză extraordinară. Avem sute de opţiuni şi de câteva ori mai multă muncă de făcut. Ai clipit o dată şi totul s-a schimbat. De unde începi şi când se va sfârşi?
zambile
zambile (zambile)

Inspiră profund de câteva ori şi doar relaxează-te. Nu-i nevoie să renunţi sau să-ţi dai demisia pentru a simplifica lucrurile din viaţa ta. Mai mult decât atât, nu-i nevoie să-ţi sacrifici sănătatea mentală şi momentele frumoase ale vieţii pentru a obţine ceea ce-ţi doreşti. Tot ce trebuie să ştii se află mai jos şi în următoarele articole pe aceeaşi temă:

1. Iartă

Poţi să alegi să fii o victimă sau să mergi pe o cale diferită. Chiar dacă unii oameni îţi fac rău, iartă-i. Iar în timp ce faci asta, iartă-te şi pe tine. Nu lăsa ca lucrurile pe care ţi le-au făcut alte persoane să te pună jos. Nu poţi schimba lucrurile care ţi se întâmplă, însă poţi schimba modul în care reacţionezi la acestea. Suma acestor reacţii va crea povestea vieţii tale pe care o vei citi la sfârşitul călătoriei.

2. Gândeşte-te la cei care nu au nimic

Sunt milioane de oameni cărora le lipseşte strictul necesar, lucruri pe care cei mai mulţi dintre noi le luăm de bune: apă şi un pat în care să doarmă. Dacă citeşti acest articol, probabil că nu eşti una dintre acele persoane, aşa că gândeşte-te: mai au vreun sens lucrurile de care obişnuieşti să te plângi?

Dacă vrei să-ţi simplifici viaţa, lasă deoparte ceea ce te trage în jos. Nu-ţi fă griji în legătură cu ceea ce nu ai. Lasă deoparte aparenţele şi nu-ţi mai complica viaţa cu lucruri care nu sunt necesare, împreună cu stresul ce vine la pachet. Lasă-le deoparte. Concentrează-te pe ceea ce ai, nu pe lucrurile pe care se aşteaptă ceilalţi să le ai.

3. Alege să fii fericit

Încă de mici suntem învăţaţi că există învingători şi pierzători. Astfel, viaţa devine un joc în care să câştigi mai multe puncte, măsurate de cele mai multe ori în bani sau nimicuri. Pe acest drum pierdem legătura cu inima noastră. Nu spun că nu ar trebui să ne setăm obiective, ba chiar dimpotrivă. Ce-i important este “De ce-ul?” din spate. Obiectivele ar trebui să se nască din pasiunea şi dorinţa de a creşte şi învăţa, nu pentru a obţine trofee pentru validare de sine.

Acest lucru necesită o decizie de a fi fericit, de a trăi în momentul prezent. Cu alte cuvinte, fii recunoscător pentru ceea ce ai, apreciază ceea ce se află în faţa ta. Când faci acest lucru, vei observa că vei pleca cu un alt suflu la drum.

4. Ce ai face dacă astăzi ar fi ultima ta zi pe Pământ?

Imaginează-ţi că lumea este pe cale să se sfârşească. Ce-ai face şi cu cine? Ţi-ai da demisia, ţi-ai îmbrăţişa jumătatea sau ţi-ai petrece restul zilei cu familia? Sau te vei gândi la tot timpul pe care l-ai irosit, iar acest lucru te va împiedica să faci orice?

Viaţa este prea scurtă pentru a fi irosită fiind nefericit. Decide ce este important pentru tine şi lasă deoparte restul lucrurilor.

5. Schimbă-ţi modul de gândire

Expertul în materie de tipare de gândire, Carol Dweck, explică faptul că oamenii au fie un mod de gândire flexibil, fie unul rigid. Cei care au un mod de gândire rigid au nevoie în mod constant de validare. Văd abilităţile şi lucrurile pe care le face cineva în viaţă ca pe ceva stabilit, ce nu poate fi absolut deloc schimbat.

Un mod de gândire flexibil observă provocările ca pe oportunităţi de creştere. Îşi dă seama că nimeni nu este perfect şi că eşecurile repetate şi diferitele întâmplări prin care trece vor crea dezvoltare, împlinire şi un sentiment de realizare. Dacă vrei să-ţi simplifici viaţa, adoptă un mod de a gândi flexibil şi lasă deoparte bagajul emoţional pe care l-ai strâns.

6. Gândeşte-te ce-ai face dacă ai pierde totul

Imaginează-ţi că eşti într-o clădire zgârie-nori, imediat după ce un avion a intrat în aceasta. Luminile se sting dintr-odată şi în cameră se face întuneric beznă. Funinginea începe să-ţi intre în plămâni. Ai coborât mai bine de jumătate din drum pe scări când acestea se dărâmă sub picioarele tale. Abia supravieţuieşti. Scapi cu viaţă şi atât. Locul de muncă a dispărut, împreună cu prietenii şi colegii de muncă.

Aceasta este povestea prin care au trecut majoritatea victimelor evenimentelor din 11 septembrie şi putem învăţa multe lecţii din ea. Singurul lucru care contează este viaţa. Nimeni nu-ţi poate lua ceea ce ai în minte, experienţele prin care ai trecut sau înţelepciunea pe care ai dobândit-o. Restul lucrurilor sunt doar detalii care completează peisajul.

7. Descoperă-i pe cei care aduc valoare în viaţa ta

Părinţii noştri aveau dreptate. Nu-ţi petrece timpul în preajma oamenilor răi. Iar prin oameni răi mă refer la acele persoane care nu aduc o valoare adăugată în viaţa ta, care au o influenţă negativă asupra ta.

Se spune că devii media celor cinci persoane în preajma cărora îţi petreci cel mai mult timp. Dacă îţi petreci timpul cu persoane care te trag în jos, vei fi tras în jos. Alege cu atenţie şi lasă-i în urmă pe cei care nu au intenţii bune.

8. Schimbă lucrurile cu care îţi hrăneşti mintea

Stresul, tristeţea, confuzia, incapacitatea de a lua o decizie şi frustrarea sunt percepţii ce sunt întărite de gândurile pe care le avem. Există dovezi solide care susţin faptul că aceste percepţii sunt reversibile dacă schimbi cuvintele pe care le foloseşti în raport cu ele. Mulţi dintre noi nu ne dăm seama, însă de multe ori ne spunem lucruri care ne întăresc convingerile negative. Dacă vrei să-ţi schimbi convingerile, foloseşte alte cuvinte.

Nu te opri aici. Schimbă alte lucruri pe care le faci. Ascultă sau citeşte cărţi constructive. Ia-ţi jumătate de oră pe zi în drum spre lucru sau din timpul de distracţie şi parcurge un material constructiv. Scoate-ţi din minte lucrurile de care nu ai nevoie şi înlocuieşte-le cu direcţie şi claritate.

9. Redescoperă-ţi aspiraţiile din copilărie

Din teama de a nu-i vedea suferind sau dezamăgiţi, mulţi părinţi şi profesori îşi încurajează copiii să fie realişti în drumurile pe care şi le aleg. De fapt, nicio persoană care ţine la tine nu doreşte să te vadă muncind într-un loc plictisitor, care nu-ţi place şi unde nu-ţi doreşti de fapt să fii. Nu, nu asta este ideea. Pentru că trăim în societate, ideea din spatele drumului pe care-l parcurgi este ca acesta să poată fi monetizat. Adică să faci bani de pe urma visului şi a pasiunii tale. Indiferent de drumul pe care îl vei alege, tot vei avea parte de eşecuri. Aşa învăţăm ce trebuie şi ce nu trebuie făcut. Descoperă-ţi pasiunea, apoi imediat gândeşte-te ce ar trebui să faci pentru a scoate bani din aceasta, păstrează direcţia în timp ce înaintezi şi vei observa că nu vei avea regrete legate de drumul pe care l-ai ales.

10. Priveşte lucrurile în retrospectivă în fiecare zi

La sfârşitul zilei ia-ţi puţin timp şi fă o retrospectivă asupra lucrurilor pe care ai reuşit să le faci. Apoi scrie-le. Scrie ce nu a funcţionat, când simţi că ai pierdut timpul şi ce sarcini irelevante te-au ţinut ocupat în loc să fii eficient.

Acest articol mai are încă două părţi. Astăzi ne oprim aici şi te invit să revii periodic pe website pentru mai multe astfel de articole.

Vlad Negrilă – co-fondator Călătorii prin Sunet

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură