Merkel aleasă pentru al patrulea mandat. Coaliţia de guvernare este fragilă

Angela Merkel
Angela Merkel (Maja Hitij/Getty Images)

Parlamentarii germani au votat miercuri învestirea Angelei Merkel în funcţia de cancelar pentru cel de-al patrulea şi, probabil, ultimul mandat, care s-ar putea dovedi a fi cel mai provocator, întrucât preia conducerea unei coaliţii fragile.

Parlamentarii au votat cu 364 de voturi pentru, 135 împotrivă şi 9 abţineri, în favoarea realegerii Angelei Merkel, un început modest în condiţiile în care conservatorii şi social democraţii de centru stânga (SPD) deţin 399 de voturi în camera inferioară a Parlamentului.

“Accept votul”, a declarat Merkel, în vârstă de 63 de ani, parlamentarilor.

Deţinând această funcţie din 2005, Merkel a dominat peisajul politic german şi a dirijat Uniunea Europeană în timpul unei crize economice.

Însă autoritatea ei a avut de suferit după ce, în 2015, a deschis porţile Germaniei la peste 1 milion de imigranţi şi refugiaţi.

Acum ea trebuie să jongleze cu cererile interne ale conservatorilor din blocul CDU/CSU şi cele ale SPD, tocmai într-un moment în care Germania este prinsă într-un impas comercial cu SUA.

“Este un bun început ca Germania să aibă un guvern stabil... după atât de multe luni, avem acum un mare impuls să ne începem activitatea plini de energie”, a declarat ministrul Apărării, Ursula von der Leyen.

Blocul conservator al lui Merkel a apelat doar din disperare la SPD pentru a prelungi o aşa-zisă “mare coaliţie” care a guvernat Germania începând cu 2013, după ce speranţele privind formarea unei alianţe cu alte două partide mai mici s-au prăbuşit în noiembrie 2017.

Tensiunile au apărut în noul guvern chiar înaintea primei întâlniri de Cabinet, acestea fiind evidente din cauza succesiunii şi a dimensiunii reformelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe