Meniuri speciale pentru masa de revelion - Meniul(II)

.
. (Gabrielle Grenz / AFP / Getty Images)

Prezentăm în continuare a doua sugestie de meniu complet pentru noaptea de Anul Nou:

Meniu al II-lea

Aperitive

Tort aperitiv

Peşte în aspic

Ficat în aspic

Curcan umplut cu castane

Friptură de porc

Garnituri

Plăcinte cu răvaş

Tort umplut cu cremă de alune

Tortul "Rug de lemn"

Aperitive

Aranjaţi aperitivele pe trei platouri, unul în mijloc şi câte unul la capetele mesei. Serviţi ţuică şi vermut. Tăiaţi triunghiuri mici de pâine, pe care le ungeţi cu unt. Apoi, puneţi bucăţi de şuncă, tobă, lebărvurst, pastă de sardine, pastă de brânză, ouă tocate. Se decorează cu maioneză folosind un sac de patiserie.

Tort aperitiv

Preferabil ar fi , să coaceţi o pâine cu cartofi, într-o formă rotundă, cu o zi înainte este de a fi servită. Se pregăteşte astfel: prima dată se îndepărtează crusta de deasupra, apoi se taie pâinea în 3 felii (cercuri). Pe prima felie se întinde un strat de unt, peste care se pune crema următoare: unt frecat cu şuncă tocată, albuş de la un ou fiert tare, şi ceapă. Întindeţi unt pe a doua felie, pe ambele părţi şi aşezaţi-o peste crema pusă pe prima felie. Deasupra celei de-a doilea felii, se întinde o cremă obţinută din următoarele ingrediente: carne tocată de mânzat sau porc prăjită, amestecată cu sardine, gălbenuş de ou fiert tare şi zdrobit, murături tocate, muştar. Întindeţi unt pe ambele părţi ale celei de-a treilea felii, şi aşezaţi-o peste al doilea strat de cremă. Întindeţi unt şi pe părţile laterale ale tortului, după care presăraţi pesmet prăjit în unt. Folosind un sac de patiserie, garnisiţi pe deasupra cu unt în formă de un grilaj.

Peşte în aspic

Fierbeţi peşte alb (sturioni, ştiucă, biban, etc). După ce a fiert, tăiaţi carnea în bucăţi. Zeama în care a fiert peştele, se amestecă cu zeama de la o lămâie şi câteva linguri de gelatină înmuiată în puţină apă rece. Se toarnă o parte din aspicul lichid în forme mici pe care le aveţi la îndemână. Dăţi-le apoi la frigider, să se răcească şi gelafieze. Adăugaţi apoi bucăţi de peste, ornând apoi cu cubuleţe din legume fierte, sau murături şi amestecate cu maioneză şi mustar. Puneţi formele pentru scurt timp în apă caldă, până când vedeţi că bucăţile de peste se cufundă în aspic. (Nu lăsaţi aspicul să se lichefieze.) Puneţi formele din nou la frigider, astfel ca aspicul să se închege bine. La servire, garnisiţi-le cu verdeaţă şi felii de ou fiert tare.

Ficat în aspic

Fierbeţi ficatul abia după ce l-aţi ţinut în lapte câteva ore. Laşaţi-l să se răcească şi apoi tăiaţi-l în felii groase cât degetul. Acoperiţi partea de jos a formei cu aspic, după care puneţi feliile de ficat alternate cu felii de murătură şi felii de ou fiert tare. Umpleţi forma cu aspicul rămas, şi băgaţi-o la frigider, astfel încât aspicul să se gelafieze. Le servire, ornaţi cu verdeaţă.

Curcan umplut cu castane

Pentru prepararea umpluturii, frecaţi 100 g de unt, după care adăugaţi 3 gălbenuşuri, 2 linguri de zahăr, miezul de la o felie de pâine înmuiat în lapte, 3 albuşuri de ou bătute şi 250 g de castane fierte, decojite şi tocate.

Săraţi şi piperaţi curcanul, după care-l umpleţi cu umplutura preparată dinainte. Coaseţi apoi curcanul, astfel încât să-şi păstreze forma. Puneţi curcanul la cuptor, adăugând în tavă bucăţi de slănină. Din când în când turnaţi peste curcan din grăsimea de porc topită in tavă. Mai târziu, stropiţi curcanul şi cu puţină apă. Când este gata, stropiţi-l cu cogniac.

Friptură de porc cu usturoi

Dezosaţi un picior de porc, după care asezonati carnea cu sare şi boia de ardei. Rulaţi şi legaţi carnea cu sfoară, astfel încât să semene cu un salam. Introduceţi frunze sau căţei de usturoi şi morcovi jumătate fierţi în carne. Dati carnea la cuptor, adăugând în tavă puţină grăsime, o ceapă întreagă,şi 2-3 căţei usturoi. Ungeţi din când în când carnea cu sosul din tavă. Aveţi grijă să nu perforaţi carnea cu furculiţa. Înainte de servire, scoateţi sfoara, după care tăiaţi carnea în felii groase pe care le aranjaţi în mijlocul unui platou oval dându-i forma pe care a avut-o iniţial (înainte de tranşare). Turnaţi peste ele sos din tavă. Serviţi restul de sos într-un castronaş alături. Înconjuraţi friptura cu garnituri de legume asortate, alternând culorile. Dacă aveţi mai mulţi invitaţi, puteţi aranja friptura pe două platouri.

Garnituri

Cu cât garniturile vor fi mai variate cu atât vor fi mai aspectuoase. Iată câteva sugestii:

Praz în aluat

Fierbeţi bucăţele de praz de circa 2-3 centimetri lungime în apă sărată. Apoi scurgeţi. Daţi bucăţile de praz prin aluat de clătite, apoi le prăjiţi. Dacă doriţi să obţineţi un aluat mai moale, puneţi puţină drojdie în aluat.

Varză de Bruxelles

Fierbeţi varza curăţata în apă sărată. Scurgeţi bine, apoi daţi-o prin pesmet prăjit în unt sau untură.

Crochete de cartofi

Se amestecă piure de cartofi cu ou, făină, sare, piper. Modelaţi batoane lungi de 5-6 cm, rulaţi-le prin pesmet după care le prăjiti.

Mazăre cu morcovi

Tăiaţi morcovii în cubuleţe, după care ii prăjiţi într-o puţină grăsime. Adăugaţi apoi sare şi zahăr după gust. Prăjiţi o lingură de făină şi lăsaţi-o să fiarbă cu puţin lichid. La sfârşit adăugaţi mazărea, pe care o lăsaţi şa fiarbă în continuare până când se înmoaie bobul.

Plăcintă cu răvaş

Tapetaţi cu ulei o tavă de prăjituri după puneţi 8-10 foi de aluat grecesc( Phyllo) astfel: înainte de-a se pune în tavă, fiecare foaie se stropeşte cu ulei cald; între foi presăraţi pesmet amestecat cu zahăr. Peste partea de sus a celor 8-10 foi, pune-ţi un strat gros de nuci amestecate cu zahăr, după care adăugaţi fie vişine din dulceaţă fie rahat tăiat în bucăţi. Acoperiţi cu un alt strat de 8-10 foi de aluat pregătite ca şi cele de mai înainte. Puneţi ulei din belşug peste ultima foaie. Cu un cuţit foarte ascuţit, tăiaţi foile în pătrate. Strecuraţi răvaşul împăturit în două şi cu scrisul înăuntru, sub prima foaie care a fost aşezată peste umplutura de nucă. După coacere şi răcire, aşezaţi plăcintele tăiate în formă de pătrat pe un platou, după care pudraţi-le pe deasupra cu zahăr pudră.

Tort cu cremă de alune

Pentru foi: Amestecaţi într-un castron 150 g de alune prăjite şi măcinate, cu 70 g de zahăr şi o jumătate de crească de apă. Adăugaţi 8 albuşuri de ou şi 200 g de zahăr şi amestecaţi timp de 10 minute. Adăugaţi 70 g de făină şi amestecaţi în continuare pentru încă 10 minute. Împărţiţi amestecul în 6 părţi egale. Foile se coc pe fundul unei tăvi rotunde, care în prealabil a fost uns cu unt şi presărat cu faină. După ce foile s-au copt şi răcit, le îndepărtaţi cu grijă de pe fundul tăvii astfel încât acestea să nu se rupă.

Crema: Se fierbe 200 g zahăr, o vanilie şi o cană de apă până se îngroaşă. Între timp, frecaţi 8 gălbenuşuri. Adăugaţi caţe un pic din siropul fierbinte peste gălbenuşuri. Amestecaţi în continuare bine până când amestecul se răceşte. Adăugaţi apoi treptat 300 g de unt cremă, şi 100 g alune măcinate şi prăjite. Folosiţi această cremă să ungeţi foile. Acoperiţi şi ultima foaie cu cremă. Cu ajutorul unui pahar de vin, faceţi o gaură mică în mijlocul tortului. În locul acestei găuri puneţi o jumătate de coajă de ou. Puneţi alcool în coajă şi aprinde-l atunci când aduceţi tortul la masă.

Tortul " Rug de Lemn " (se face într-o o jumătate de oră)

Gălbenuşurile de la 4 ouă se amestecă cu 250 g zahăr şi o vanilie. Se adaugă 200 g ciocolată topită, 2 linguri de făină, iar la sfârşit albuşurile de ou bătute spumă. Se toarnă compoziţia într-o tavă mare de copt, unsă şi presărată cu faină. După coacere, răsturnaţi blatul pe un fund de lemn şi lăsaţi-l să se răcească. Tăiaţi blatul în formă de baghete, pe care apoi le clădiţi în formă unui rug din lemn. În mijloc, puneţi frişcă îndulcită şi aromată cu vanilie.