Meniu special: Mielul - altfel preparat

Costiţe de miel umplute
Costiţe de miel umplute (Maria Matyiku / Epoch Times)

Costiţele de miel umplute pot rivaliza oricând cu tradiţionala friptură de miel la cuptor. Pe lângă faptul că sunt deosebit de gustoase, preparându-le în acest fel, vom avea friptură şi drob de miel la un loc.

Iată o reţetă tradiţională de familie, pe care o facem aproape în fiecare an.

Ingrediente pentru friptură:

  • costiţele de la o jumătate de miel
  • Ulei de măsline
  • Oregano, sare, piper, paprică

Pentru umplutură:

  • 250 g de măruntaie de miel fierte
  • 250 g ciuperci
  • 2 ouă
  • 2 legături de ceapă verde/ usturoi
  • 1 legătură de pătrunjel verde/ mărar

Umplutura - ingredientele principale
Umplutura - ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Măruntaiele se spală bine, apoi se pun la fiert în apă clocotită, cu puţină sare şi boabe de piper. După ce au fiert, organele se scurg de apa în care au fiert şi după ce se răcesc, se dau prin maşina de tocat.

Între timp, se taie mărunt ceapa/ usturoiul, ciupercile şi frunzele de pătrunjel/ mărar.

Prepararea umpluturii
Prepararea umpluturii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se amestecă tocătura cu ceapa, usturoiul şi verdeaţa, apoi se adaugă ouăle, pesmet, sare şi piper. Se omogenizează bine compoziţia.

Carnea de miel se spală bine, apoi se zvântă. Îi facem un buzunar pe sub pieliţă, apoi umplem cu compoziţia gata pregătită, fără a-l îndesa prea tare.

Umplerea costiţei de miel
Umplerea costiţei de miel (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce l-am umplut, prindem capetele cu scobitori, în aşa fel ca umplutura să nu iasă pe dinafară.

Costiţele se pun la cuptor
Costiţele se pun la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se unge bine mielul cu ulei de măsline, se condimentează cu sare, piper, boia de ardei şi oregano, apoi se aşează într-o tavă, cu coastele în jos şi buzunarul umplut în sus. În tava de friptură se pune o cană de apă, sare şi piper, după care se acoperă cu o folie de aluminiu.

Se pune în cuptorul încins, la foc mediu, pentru o jumătate de oră, după care se continuă la foc mic, până când se rumeneşte (cam două ore). Se scoate tava din cuptor, se îndepărtează folia şi se încearcă carnea dacă e pătrunsă. Cu ajutorul unei linguri, se toarnă bine peste friptură din zeama din tavă. Se pune din nou la cuptor pentru vreo 15-20 minute.

Friptura este gata
Friptura este gata (Maria Matyiku / Epoch Times)

După ce s-a răcorit, se scot cu grijă scobitorile. Se poate porţiona tăind cu grijă de-a lungul coastelor, în aşa fel încât fiecare felie, să aibă câte o coastă sau două de miel. Aşezăm bucăţile astfel tăiate pe un platou.

Friptura se taie in felii
Friptura se taie in felii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se poate servi alături de diferite garnituri de legume şi salate asortate, sau ca atare, cu muştar, hrean sau salată de sfeclă roşie.

Ca şi garnitură, noi am pregătit cartofi la cuptor asezonaţi cu oregano, alături de o salată cu andive şi ridichi.

Vă dorim poftă bună!
Vă dorim poftă bună! (Maria Matyiku / Epoch Times)

Va dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură