Meniu de vară: Ficat de viţel la grătar cu salată de mazăre verde

Ficat de viţel cu usturoi verde şi roşii
Ficat de viţel cu usturoi verde şi roşii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Vă oferim o sugestie pentru un meniu delicios de vară, deosebit de gustos, ce se remarcă prin simplitate: ficat de viţel la grătar servit cu o salată hrănitoare din păstăi de mazăre tinere şi fragede. Salata este dulce acrişoară, puţin crocantă, de un verde vibrant care contrastează plăcut cu cubuleţele de ardei roşu.

Ficatul de viţel tăiat în felii subţiri şi “modelat” în diverse forme (beţişoare, cerc, fundiţe, etc în funcţie de imaginaţia fiecăruia), se prepară pe plită sau la grătar (merge şi la tigaie în lipsa grătarului). În loc de mujdeiul clasic vă sugerăm o combinaţie de usturoi verde şi roşii, amestecate cu ulei de măsline şi oţet balsamic.

Ingrediente:

450 g ficat de viţel,
Un fir de usturoi verde, cu căpăţâna cu tot,
2-3 roşii mici,
ulei, oţet balsamic, sare după gust

pentru salată:
450 g păstăi de mazărea verde ( trebuie să fie tânără, fără prea multe aţe),
Un ardei roşu,
O legătură de mărar,
Câteva fire de mazăre încolţită (pentru ornat – opţional)
3 linguri de ulei de măsline,
3 linguri de oţet balsamic,
sare după gust

Modul de preparare:

Feliile de ficat se spală în apă rece, după care se taie în felii subţiri. Se ung cu puţin ulei, apoi se prăjesc pe plită, grătar sau în tigaie cu puţin ulei. Pentru un aspect mai deosebit, puteţi “modela” feliile de ficat în diverse forme, pe care le puteţi asigura la început cu scobitori.

După ce se prăjeşte un minut pe o parte, ficatul se întăreşte şi nu mai e nevoie de scobitori. E gata când îşi schimbă culoarea iar când înţepi nu este lichid roşu. Nu se lasă mai mult pentru că textura moale a ficatului se poate întări. De asemenea, pentru a evita întărirea ficatului, nu se pune sare decât la sfârşit, după ce ficatul e prăjit.

Se face un amestec din usturoiul verde tocat mărunt, căţeii de usturoi tăiaţi foarte mărunt, roşiile tăiate în cubuleţe, ulei, oţet şi sare. Amestecul de usturoi se toarnă peste ficatul fript şi se amestecă uşor.

Buchetul de arome al usturoiului verde combinat cu textura moale a ficatului, iţi va oferi o experienţă culinară plăcută.

Se serveşte cald alături de salată de mazăre verde!

P.S. Reţeta de salată de mazăre verde o găsiţi aici: http://www.epochtimes-românia.com/news/salata-de-mazăre-verde-pentru-un-meniu-delicios-de-vara---220130