Medvedev ameninţă din nou: Rusia va lansa atacuri nucleare asupra capitalelor occidentale

Premierul rus Dmitri Medvedev, decembrie 2014 (DMITRY ASTAKHOV/AFP/Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ameninţat, luni, cu atacuri nucleare asupra liderilor occidentali care vor să îşi trimită trupele în Ucraina, intensificându-şi retorica tot mai ostilă faţă de Alianţa Nord-Atlantică, relatează Business Insider.

„Corul ticăloşilor iresponsabili din rândul elitelor occidentale care cer trimiterea trupelor lor în ţara inexistentă se extinde”, a scris Medvedev într-un mesaj pe reţelele de socializare.

El a arătat spre lideri şi politicieni din SUA, Marea Britanie, Franţa, ţările baltice şi Polonia care au lansat ideea de a furniza trupe Kievului.

Medvedev a declarat că orice desfăşurare de trupe NATO ar fi, în esenţă, un angajament direct în război şi că Rusia ar trebui să răspundă „nu numai în interiorul graniţelor Ucrainei”.

„În acest caz, niciunul dintre ei nu se va putea ascunde nici la Capitoliu, nici la Palatul Elysee, nici la Downing Street, 10. Va fi o catastrofă globală”, a adăugat Medvedev.

Fost preşedinte în perioada 2008 - 2012, Medvedev a citat represaliile ca motiv pentru care Rusia a început recent să desfăşoare exerciţii pentru „utilizarea armelor nucleare non-strategice”.

Rusia a anunţat luni exerciţii cu arme nucleare tactice în apropierea Ucrainei, despre care a spus că au loc ca răspuns la recentele „ameninţări” din partea Occidentului.

Armele nucleare strategice sunt cele lansate de obicei prin intermediul rachetelor balistice intercontinentale. Tipul la care face referire Medvedev oferă de obicei randamente mai mici - deşi pot fi totuşi devastatoare -, dar pot fi lansate printr-o varietate de mijloace, cum ar fi rachete cu rază mai scurtă de acţiune sau chiar camioane.

Rusia s-a folosit de ameninţările cu războiul nuclear pentru a se poziţiona împotriva ţărilor care sprijină Ucraina, făcând referiri repetate la faptul că ar putea fi folosite arme nucleare non-strategice dacă sunt depăşite anumite linii roşii stabilite de Moscova.

Naţiunile occidentale „trebuie să realizeze că avem şi noi arme care pot lovi ţinte pe teritoriul lor”, a declarat liderul rus Vladimir Putin, în martie.

Dar astfel de ameninţări au fost de asemenea catalogate de către liderii occidentali ca fiind o cacealma cu care Kremlinul speră să sperie aliaţii Ucrainei.

Între timp, NATO a continuat să furnizeze Ucrainei aproximativ 168 de miliarde de dolari în arme, armament şi alte forme de ajutor.

Luna trecută, SUA au aprobat un pachet în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, despre care Ucraina spune că este vital pentru a-şi menţine poziţiile defensive împotriva avansului Rusiei.

În ceea ce-l priveşte pe Medvedev, fostul preşedinte a făcut multe afirmaţii zgomotoase pro-război de când Rusia a invadat Ucraina. El apelează în mod regulat la reţelele de socializare pentru a cere măsuri extreme ca răspuns la nemulţumirile occidentale percepute, cum ar fi un atac cu rachete hipersonice asupra Haga după ce aceasta a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin.

În aprilie, el a declarat că pe capul fiecărui soldat NATO trimis în Ucraina ar trebui să fie pusă o „recompensă maximă”.

NATO a declarat că nu îşi desfăşoară propriile trupe în Ucraina şi nu intenţionează în mod serios să facă acest lucru, dar unii lideri aliaţi spun că ar putea fi deschişi la o astfel de posibilitate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a declarat în repetate rânduri că nu ar exclude trimiterea de trupe pentru a ajuta Kievul. Medvedev îi răspunde adesea lui Macron în mod direct, insultându-l pe reţelele de socializare în engleză, rusă şi franceză.

Experţi în politică rusă au declarat anterior că retorica ostilă a lui Medvedev ar putea fi o încercare de a-l impresiona pe Putin.

„Medvedev este ca unul dintre băieţii mai slabi din cercurile lui Tony Soprano, care trebuie doar să meargă şi să facă lucruri oribile pentru a-l linişti pe şef”, a declarat Edward Lucas, consilier senior la Center for European Policy Analysis.

Medvedev ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor