Medicii de familie continuă protestul: "Au fost ameninţări şi şantaj voalat"

Unii medici de familie care au refuzat să semneze adiţionalele cu casele de asigurări au fost ameninţaţi şi şantajaţi voalat. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii îi sfătuieşte pe pacienţii care sunt la medicii ce nu au semnat să se mute la cei care au semnat, acuză vicepreşedintele SNMF.
(photos.com)

Membrii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei vor continua protestul, a anunţat vicepreşedintele organizaţiei, Sandra Adalgiza Alexiu, adăugând că sunt medici care nu vor semna actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate. Alexiu a mai precizat că unii medici au fost ameninţaţi şi "şantajaţi voalat."

"Sunt judeţe care continuă să nu semneze actele adiţionale, iar noi am avut aseară o şedinţă de board şi urmează să ne vedem cu cei care au rămas nesemnaţi din Bucureşti şi Ilfov. Sunt în ţară judeţe care sunt foarte rezistente la semnare, inclusiv la ameninţări. Au fost ameninţări şi şantaj voalat. Bineînţeles că nu este nimic scris pentru că au fost doar la telefon. (...) Ani la rând noi am semnat aceste acte adiţionale. Ne chemau şi la sfârşitul lui ianuarie când se apucau ei să le facă. (...) Pe de altă parte, vine ministrul şi recomandă pacienţilor care sunt la medicii care nu au semnat să se mute la cei care au semnat. Pacienţii aceştia ne-au ales pe noi pe nişte criterii din 1998 încoace. Brusc se mută fiindcă vrea ministrul? Vă daţi seama că dacă într-un judeţ trei sferturi din medici nu semnează la cine te muţi", a declarat Sandra Adalgiza Alexiu.

Vicepreşedintele SNMF a mai declarat că protestul va continua din respect faţă de colegii din judeţe care nu semnează actele adiţionale.

"Nu putem, chiar şi dacă suntem puţini aici, nu putem să lăsăm garda jos când în ţară sunt colegi ai noştri cu sutele care nu semnează în continuare. Din respect şi din solidaritate pentru colegii noştri nu putem să facem asta. Câţi suntem, câţi vom rămâne, ăia suntem", a arătat medicul.

Reamintim că, nemulţumiţi de subfinanţarea asistenţei medicale, medicii au anunţat că de la începutul acestui an nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate.

Anterior acestei decizii, medicii de familie au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi de disfuncţionalităţile din sistem. Medicii au acuzat birocraţia sufocantă din sistem, faptul că nu-şi pot trata cum trebuie pacienţii de teama de a nu fi sancţionaţi sau penalizaţi, precum şi lipsa unei finanţări adecvate. O altă mare nemulţumire a medicilor viza modul în care funcţionează - de fapt, în care mai mult nu funcţionează - softurile Casei de Asigurări de Sănătate. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici. În urma protestului, Guvernul a demarat discuţii care însă nu s-au finalizat cu rezolvarea problemelor anunţate de medici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne