Medic de la Penitenciarul Pruncul, trimis în judecată pentru malpraxis soldat cu decesul unei deţinute

Medic
Medic (Facebook)

Procuratura municipiului Chişinău a finalizat şi trimis, marţi, 12 iunie, în instanţă dosarul unui medic de la Penitenciarul Pruncul, învinuit de uciderea din neglijenţă a unei paciente.

Potrivit procurorilor, în octombrie 2017, deţinuta de 27 de ani a fost supusă unei bronhoscopii şi a făcut şoc anafilactic din cauza unei alergii la anestezie, murind peste două ore.

În acest caz, experţii au concluzionat că, necesitatea efectuării bronhoscopiei deţinutei nu a fost argumentată, consecinţele actului medical determinând apariţia şocului anafilactic, ca reacţie alergică la Lidocaină, iar în urma evoluţiei fulminante, pacienta a decedat.

Medicul de 43 de ani, al cărui nume nu este dat publicităţii, se afla în post din 2010. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 3 ani de închisoare cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

De menţionat că potrivit datelor statistice, în anul 2017 în sistemul penitenciar din RM au decedat 27 de persoane, R. Moldova fiind condamnată la CEDO în 14 cazuri cu privire la neacordarea asistenţei medicale adecvate în detenţie.