Mecanismul Antikythera - un instrument ingenios folosit de greci acum 2.000 de ani

Mecanismul Antikythera.
Mecanismul Antikythera. (ntikythera-mechanism.gr/)

La începutul anilor 1900, scafandrii au găsit pe fundul apelor din regiunea Antikythera, aflată între Creta şi Grecia, unul dintre cele mai ingenioase mecanisme ale antichităţii descoperite vreodată - Mecanismul Antikythera.

În urma cercetărilor s-a presupus că mecanismul se afla la bordul unei nave romane scufundate între anii 60 şi 80 î.C, ce naviga spre Asia Mică. Pe lângă mecanismul Antikythera, la locul epavei s-au mai găsite peste 200 relicve culturale intacte.

Mecanismul a fost ignorat timp de 50 de ani, până când un arheolog australian a început să-l studie cu ajutorul razelor-x, totuşi din cauza tehnologiei limitate de atunci, acesta nu a fost înţeles nici în următoarele decenii.

Abia în 2005, cu ajutorul tehnologiei moderne, s-a descoperit că mecanismul Antikythera era un instrument astronomic care arăta poziţia vaselor pe mare prin cartografierea stelelor de pe cer.

Instrumentul era folosit de asemenea şi în astrologie. De exemplu, dacă setezi o zi anume, ar fi afişat poziţia stelelor şi planetelor din acea zi. Dacă o foloseai pentru o dată din viitor, un astrolog ar fi putut să citească viitorul unei persoane, examinând poziţia astrelor din viitor, calculată cu acest dispozitiv.

Mecanismul mai putea să prezică şi fazele lunii, eclipsele de lună cât şi poziţia soarelui şi a lunii din anii ce urmau. Mai târziu, s-a aflat că putea să prezică chiar şi mişcarea planetelor, ceea ce ajuta enorm la elaborarea horoscoapelor.

În funcţie de prezicerile mecanismului, anticii puteau stabili data festivalelor, evenimentelor naţionale cât şi a altor evenimente sau acţiuni corelate cu astrele.

Directorul departamentului de Cercetări şi Dezvoltare a companiei de ceasuri Hublot din Elveţia, Mathias Buttet, susţine că ”mescanisme ingenioase ca cele prezente Antikythera nu se pot găsi în ceasurile moderne”. Totuşi, Buttet a reuşit să recreeze o versiune a instrumentului de mărimea unui ceas de mână.

În total, Mecanismul Antikythera conţine 30 de rotiţe, foarte sofisticate, conectate între ele într-un mod neobişnuit. Cercetătorii nu sunt încă siguri cine a fost inventatorul instrumentului sau care era scopul lui adevărat.