McMaster cere măsuri imediate împotriva Teheranului. Cresc temerile că programul iranian de rachete ar putea declanşa al treilea război mondial

H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

În cadrul Conferinţei pentru Securitate din München, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, generalul H.R. McMaster, a cerut tuturor naţiunilor să acţioneze imediat împotriva Iranului, în condiţiile în care temerile legate de cel de-al treilea război mondial se amplifică din cauza programului iranian de rachete.

McMaster a abordat problema dezvoltării şi răspândirii de arme nucleare de către regimuri violente precum Coreea de Nord, Siria şi Iran.

Generalul american a afirmat că a sosit momentul să se acţioneze pe plan internaţional împotriva regimului iranian care alimentează violenţa în Orientul Mijlociu.

El a declarat: “Este timpul să abordăm punctele slabe privind Siria în acordul [nuclear] iranian şi să contracarăm activităţile destabilizatoare ale Iranului, inclusiv dezvoltarea şi distribuirea de rachete [iraniene] şi suportul său acordat aliaţilor terorişti şi militanţilor care alimentează un conflict distructiv în Orientului Mijlociu.

“Regimul iranian alimentează această violenţă cu sprijinul entităţilor comerciale afiliate cu Gărzile Revoluţionare Islamice (IRGC).

“Ca o problemă de securitate internaţională şi conştiinţă morală, trebuie să punem capăt afacerilor cu interese afiliate cu IRGC, să nu mai încurajăm dezvoltarea unui sector comercial real în Iran şi să facem presiuni asupra regimului să respecte drepturile poporului său”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut joi ca programul de rachete balistice al Iranului să fie plasat sub o supraveghere internaţională.

Macron a precizat că folosirea “rachetelor asociate cu iranienii în Yemen şi Siria” trebuie de asemenea să fie abordată.

Preşedintele francez a susţinut că Parisul, unul dintre semnatarii acordului din 2015, doreşte ca acesta să fie păstrat din cauză că nu a fost prezentată altă alternativă mai bună.

“[Acordul] este indispensabil pentru securitatea regiunii şi, prin urmare, avem nevoie de un mecanism de sancţiuni şi un control adaptat la acest mecanism”, a afirmat Macron.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a avertizat că va retrage SUA din acord – a cărui sarcină este aceea de a reglementa modul în care Teheranul produce energie nucleară – în cazul în care ţările europene implicate nu “rezolva problemele” existente în acord.