Mattis şi Tillerson măresc confuzia în privinţa poziţiei SUA faţă de Phenian

Şefii Departamentelor americane de Stat şi al Apărării, Rex Tillerson si James Mattis, au declarat că depun eforturi pentru o „campanie paşnică de presiune” asupra Coreei de Nord, deşi preşedintele Donald Trump a avertizat Phenianul cu „foc şi furie” în mijlocul impasului continuu între cele două tabere.
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

„SUA doreşte să negocieze cu Phenianul”, au scris cei doi înalţi oficiali americani într-un articol publicat de Wall Street Journal.

Intitulat „Tragem Phenianul la răspundere”, articolul a descris priorităţile Washingtonului în contracararea programelor nord-coreene de arme nucleare şi rachete balistice.

Totuşi, Mattis şi Tillerson nu au reuşit să clarifice poziţia administraţiei Trump dar, în schimb, au complicat puţin o situaţie deja complexă şi foarte tensionată.

Cei doi oficiali au declarat că abordarea lor se numeşte „tragere la răspundere strategică” şi că reprezintă o schimbare faţă de „politica eşuată a răbdării strategice” adoptată de administraţiile trecute, politică ce „a accelerat ameninţarea nord-coreeană”.

Mattis şi Tillerson au discutat de asemenea despre o campanie paşnică de presiune, ce urmăreşte „denuclearizarea peninsulei coreene” fără să îi afecteze pe oamenii care trăiesc acolo.

„Nu căutăm o scuză pentru a staţiona soldaţi americani la nord de Zona Demilitarizată. Nu avem nicio dorinţă de a crea necazuri poporului nord-coreean care suferă de mult timp şi care este o entitate distinctă de regimul ostil din Phenian”, au scris cei doi oficiali americani.

Dar, în acelaşi articol, Mattis şi Tillerson au precizat că procesul diplomatic este susţinut de o serie de scenarii militare.

„În timp ce diplomaţia este mijlocul nostru preferat de a schimba cursul de acţiune al Coreei de Nord, aceasta este susţinută de opţiuni militare”, au adăugat ei.

Ei nu au clarificat cum se potriveşte remarca făcută de Trump săptămâna trecută – că Phenianul va fi lovit „cu foc şi furie cum nu a mai văzut lumea niciodată” – cu agenda aparent paşnică a Washingtonului.

Mulţi politicieni deja l-au sfătuit pe Trump să nu recurgă la acţiuni militare, avertizând în privinţa consecinţelor dezastruoase.

Tillerson şi Mattis au numit China drept una dintre „numeroasele naţiuni” care au susţinut abordarea diplomatică a SUA.

„Abordarea noastră diplomatică este împărtăşită de multe naţiuni care ne susţin obiectivele, inclusiv China, care are un avantaj dominant asupra Phenianului. Acest lucru îi oferă Chinei o oportunitate fără egal pentru a-şi exercita influenţa asupra regimului [nord-coreean]”, conform articolului.

Trump a afirmat recent că este „dezamăgit” de lipsa de acţiune a Chinei în privinţa Coreei de Nord şi a cerut Beijingului să facă mai mult în calitate de principal aliat comercial al Nordului.

Tensiunile dintre cele două tabere s-au amplificat semnificativ după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat unanim, săptămâna trecută, un nou set de sancţiuni împotriva Phenianului.

După remarcile inflamatorii făcute de Trump săptămâna trecută, Phenianul a precizat că „examinează cu atenţie” un plan pentru a lansa mai multe rachete balistice în apropierea teritoriului american din Pacific, Guam.

Dar, ulterior, Coreea de Nord a afirmat că nu intenţionează să testeze imediat rachetele, în apropierea Guamului.