Matrixul încă la butoane: Consilierul de Securitate al lui Donald Trump salvează acordul SUA cu Iranul, construit de Obama

H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump.
H.R. McMaster, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Un nou raport sugerează că, înaintea termenului limită de vineri privind recertificarea acordului nuclear încheiat cu Iranul, consilierul preşedintelui Donald Trump pe probleme legate de securitatea naţională, H.R. McMaster, se grăbeşte să salveze controversatul acord, care a fost văzut ca un simbol al moştenirii fostului preşedinte Barack Obama.

“Potrivit mai multor surse, H.R. McMaster îşi reia rolul jucat în toamna anului trecut: înlăturarea unui factor iritant din calea lui Trump, astfel încât acesta să poată rămâne în linişte în acord”, a scris The Daily Beast.

Trump trebuie să decidă vineri dacă va suspenda sau va prelungi programul de eliminare a sancţiunilor pentru instituţii cheie ale regimului iranian, precum Banca Centrală a Iranului. În cazul în care va permite ca sancţiunile respective să reintre în vigoare, SUA se va afla în poziţia de a încălca prevederile acordului nuclear JCPOA (Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune).

Banca Centrală a Iranului finanţează Gărzile Revoluţionare ale ţării (IRGC), care au fost desemnate o entitate teroristă de către Departamentul Trezoreriei al SUA în octombrie 2017.

O altă întrebare este dacă Trump va decide să rămână în acord, după ce a promis în repetate rânduri că va pune capăt acordului nuclear încheiat cu Teheranul în 2015.

În plus, acordul iranian este văzut în mare parte mai mult ca un tratat decât o lege.

Washington Free Beacon a scris miercuri că senatorul republican Bob Corker “lucrează cu democraţii din Senat la elaborarea unei noi legi care va trage la răspundere Iranul pentru construirea continuă de rachete balistice şi pentru alte activităţi ilegale” şi a notat că “acel proiect de lege, conform surselor, nu reuşeşte să atragă sprijinul republicanilor, întrucât mulţi consideră că o serie de prevederi servesc, în principal, obiectivului de a consolida acordul nuclear iranian şi a-l împiedica pe preşedintele Trump de a renunţa la el”.

Washington Free Beacon a mai precizat: “Cele mai recente eforturi implică promovarea unei legi care va păstra acordul nuclear nu doar pe termen scurt, ci va limita capabilitatea lui Trump şi a viitorilor preşedinţi de a ieşi vreodată din acord”.

John Bolton a afirmat marţi, în timpul unei convorbiri despre Iran la Capitol Hill, că: “Va fi mai bine ca preşedinţii să abroge [acordul] şi să creeze o nouă realitate internaţională cât mai repede”.

Potrivit unui raport speculativ publicat de Associated Press: “Probabil, Trump îşi va cupla decizia de reînnoire a concesiilor către Teheran cu noi sancţiuni îndreptate împotriva unor companii şi cetăţeni din Iran, au declarat şase persoane intervievate pe marginea acestei probleme”.

Se crede că Banca Centrală a Iranului este implicată în finanţarea terorismului. În timpul mandatului preşedintelui Obama, ca parte semnării acordului nuclear de către SUA, imperiul în valoare de miliarde de dolari al Băncii Centrale şi al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, au beneficiat de eliminarea sancţiunilor.

Este posibil ca administraţia Trump să reintroducă sancţiunile împotriva acestor entităţi din cauza încălcării drepturilor omului de către regimul din Teheran, subiect care nu a fost abordat ca parte a adoptării acordului nuclear.

The Daily Beast a notat că, în cazul în care Trump acceptă acordul McMaster-Corker-Cardin, care este în curs de elaborare, atunci el va avea o poziţie opusă politicienilor americani care au o atitudine dură faţă de Iran.