Matei Dobrovie: Invitaţia lui Dodon adresată lui Iohannis - un cadou otrăvit

Parlamentarul USR Matei Dobrovie este sceptic în privinţa unei vizite peste Prut, în viitorul apropiat, a preşedintelui român, Klaus Iohannis, subliniind că nu crede nici în existenţa unei mari prietenii a lui Dodon faţă de România.
Matei Dobrovie(USR),
Matei Dobrovie(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)

Deputatul român Matei Dobrovie consideră că scrisoarea oficială adresată Preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin intermediul căreia, şeful statului, Igor Dodon, îl invită pe omologul său român în Republica Moldova, are drept scop îmbunătăţirea imaginii în exterior.

„Nu cred că manifestă o mare prietenie faţă de România. Cu multe ocazii a demonstrat că nu respectă România, a atacat limba română, a avut diverse ieşiri cu duşmani închipuiţi, cum ar fi istoria românilor, schimbarea limbii de pe site-ul preşedinţiei, adică nişte lucruri care dincolo de caracterul efectiv neprietenesc faţă de România, au alimentat acest fals clivaj geopolitic între pro-ruşi şi pro-europeni.

Igor Dodon a acţionat foarte mult în interesul Rusiei, dovadă sunt declaraţiile că va denunţa acordul de asociere cu Uniunea Europeană, că va duce Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică, sunt lucruri pentru care el, ca preşedinte, nu are atribuţiile necesare şi nu poate să le facă în mod real. Prin această vizită, domnul Dodon încearcă cumva să-şi mai spele din păcate, din imaginea foarte negativă care i s-a creat pe plan extern”, a declarat deputatul USR, în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

În context, parlamentarul român a specificat că Dodon a făcut o mare gafă în ceea ce priveşte politica externă a statului, prin faptul că a salutat anexarea Crimeei, nemulţumind astfel Ucraina. Politicianul de la Bucureşti a punctat că în momentul de faţă nu există cineva în regiune care l-ar mai primi pe preşedintele moldovean, realist vorbind.

„În România nu cred că va fi primit cu braţele deschise de preşedintele Iohannis, şi nici nu cred că preşedintele se va grăbi prea curând să viziteze Republica Moldova. Este practic un cadou otrăvit care nu face altceva decât să potenţeze acest rol de destabilizare al lui Dodon”, a adăugat Dobrovie.

Mai mult decât atât, deputatul USR consideră că, de fapt, „asistăm la un joc mult mai perfid, şi anume, un joc între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc”. Acesta a explicat că declaraţiile antiromâneşti şi antieuropene lansate de Dodon, demontate de Plahotniuc care dă asigurări că totul este bine, că actuala guvernare este proeuropeană, şi că nu-i vor permite lui Dodon să facă ce vrea, nu este decât un joc de falsă antiteză din care are de câştigat doar actuala putere, care are mari probleme cu corupţia şi sărăcia din Moldova, cu jaful din bănci al căror vinovaţi nu s-au găsit nici până acum.

„Mi se pare foarte grav că România încă mai vede ce se întâmplă în Republica Moldova în cheia clivajului pro-europeni – pro-ruşi. Adevăratul clivaj este cel dintre forţele oligarhice şi forţele politice antioligarhice. Aici Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon sunt într-o simbioză extraordinară şi fac amândoi parte din latura pro-oligarhică”, a conchis Matei Dobrovie.