Marxism: Investigator venezuelean susţine că regimul lui Nicolas Maduro a spălat 800 miliarde de dolari

Un investigator venezuelean în domeniul spălării banilor, care în prezent cere azil în SUA, susţine că, în urma cercetărilor, a descoperit faptul că fonduri ilegale în valoare de cel puţin 800 miliarde de dolari au fost spălate prin Venezuela.
Investigatorul venezuelean Alejandro Rebolledo.
Investigatorul venezuelean Alejandro Rebolledo. (Captură Foto)

Alejandro Rebolledo, care a fost numit de Adunarea Naţională a Venezuelei să investigheze spălarea de bani globală, a declarat într-un interviu pentru El Nacional că a fost forţat să fugă din Venezuela după ce a fost ameninţat cu moartea de mai multe ori şi după atacurile fizice la care a fost supus în timp ce şi-a desfăşurat investigaţiile.

“Obiectivul lor a fost acela de a mă găsi şi a recupera informaţiile pe care le deţin de ani de zile privind spălarea de bani care are loc în Venezuela”, a afirmat Rebolledo.

Rebolledo a descoperit că aproximativ 100 de persoane din diverse companii din America Latină, Hong Kong şi Dubai, precum şi din carteluri criminale internaţionale din Mexic şi Columbia, au spălat bani prin companiile petroliere venezuelene de stat de când Hugo Chavez a preluat puterea în 1999, valoarea totală a banilor spălaţi ridicându-se la 800 miliarde de dolari.

Diverse agenţii guvernamentale, precum Centrul Naţional pentru Comerţ Străin (CENCOEX), care administrează sistemul de schimb valutar al ţării, şi companii petroliere de stat - precum Petroleos de Venezuela (PDVSA) -, s-au implicat în repetate rânduri în suprataxări, facturări ale produselor la preţuri inferioare celor plătite în realitate, şi în corupţie la nivel înalt pentru a spăla bani, a susţinut Rebolledo.

De asemenea, Venezuela are o lungă istorie de finanţare a terorismului, iar un raport publicat în luna iulie de Departamentul de Stat al SUA a descoperit că Venezuela a furnizat în repetate rânduri “un mediu permisiv” pentru Hezbollah şi continuă să refuze să coopereze cu SUA în eforturile antitero.

În această săptămână, Rebolledo s-a întâlnit cu vicepreşedintele american Mike Pence, cu secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, şi cu un reprezentant al Uniunii Europene pentru a discuta despre un răspuns internaţional la schemele de spălare de bani ale statului venezuelean.

Pe lângă corupţia financiară răspândită, Venezuela trece în prezent prin cea mai gravă criză umanitară din istoria sa, în condiţiile în care cetăţenii ţării se chinuie să supravieţuiască. În acelaşi timp, ratele inflaţiei au crescut la niveluri uriaşe şi au dus la lipsuri cronice de alimente, medicamente, electricitate şi chiar hârtie igienică.

Săptămâna trecută, procurorul general al Venezuelei, Luisa Ortega Diaz, care a fost concediată recent, l-a acuzat pe preşedintele Nicolas Maduro de faptul că profită personal de pe urma sistemului său de livrare a raţiilor alimentare, susţinând că dictatorul socialist a fost coproprietar al companiei mexicane care se ocupă de aceste servicii.

În plus, demonstraţiile periodice anti-guvernamentale s-au transformat în proteste zilnice în ultimele câteva luni.

Începând cu luna aprilie, peste 120 de persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc aproape zilnic între manifestanţii ce au aruncat cu pietre şi forţele de securitate înarmate cu gloanţe de cauciuc, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.