Marina SUA trimite un grup de nave de luptă în Marea Chinei de Sud

Un grup de nave de luptă americane a început să desfăşoare patrule de rutină în Marea Chinei de Sud. Beijingul a avertizat recent SUA în privinţa provocărilor la adresa suveranităţii sale.
Portavionul american USS Carl Vinson.
Portavionul american USS Carl Vinson. (Captură Foto)

Conform unei declaraţii postate pe website-ul Marinei SUA, grupul CSG 1 (Carrier Strike Group) include portavionul USS Carl Vinson clasa Nimitz, un distrugător cu rachete ghidate şi mai multe avioane”. Grupul a început sâmbătă operaţiuni de rutină în Marea Chinei de Sud.

“Pregătirea finalizată în ultimele câteva săptămâni a unit cu adevărat echipa şi ne-a îmbunătăţit eficienţa şi disponibilitatea ca grup de atac”, a declarat contraamiralul James Kilby, comandantul grupului CSG 1. “Ne vom demonstra aceste capabilităţi în timp ce vom consolida relaţiile puternice existente cu aliaţii, partenerii şi prietenii noştri în regiunea Indo-Asia-Pacific”.

În urmă cu câteva zile, Ministerul chinez al Apărării a avertizat SUA să nu îi provoace suveranitatea. “Cerem Statelor Unite să nu ia niciun fel de măsuri care provoacă suveranitatea şi securitatea Chinei”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Ministerul chinez de Externe a răspuns la o serie de rapoarte care au susţinut că SUA plănuieşte să trimită patrule maritime în Marea Chinei de Sud. În plus, Beijingul şi-a încheiat vineri propriul său exerciţiu maritim în Marea Chinei de Sud.

La începutul acestei luni, un avion militar chinez şi un avion de patrulare al Marinei SUA au avut o întâlnire “nesigură” deasupra Mării Chinei de Sud.

Portavionul USS Carl Vinson a fost trimis pentru prima dată în Marea Chinei de Sud în 1983 şi, în total, a participat la 16 misiuni anterioare de-a lungul istoriei sale de 35 de ani, a susţinut Marina SUA.

Regimul comunist chinez revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, care este bogată în rezerve naturale şi minerale. În plus, marea reprezintă o rută comercială maritimă majoră prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari.

SUA a criticat, de asemenea, construirea de insule artificiale şi instalaţii militare de către China în această mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe