Maria Ciobanu: Guvernul RM trebuie să convingă şi deputaţii că limba pe care o vorbesc este româna

Executivul RM a aprobat proiectul de redenumire a limbii de stat în Constituţie din moldovenească în română. Igor Dodon afirmă că regimul de la putere face tot posibilul pentru a dezbina societatea moldovenească.
Maria Ciobanu deputata PLDM din R. Moldova
Maria Ciobanu deputata PLDM din R. Moldova (facebook.com/maria ciobanu)

Guvernul de la Chişinău a avizat pozitiv miercuri iniţiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova prin care urmează să fie substituită sintagma „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu „limba română”. Astfel, potrivit Executivului, în Legea Supremă limba română ar putea fi numită limba de stat a ţării.

În context, Igor Dodon susţine că este profund îngrijorat de astfel de tentative a regimului de la putere de a diviza societatea moldovenească, dar şi de faptul că se încalcă flagrant Constituţia R. Moldova. În chestiuni atât de importante trebuie să decidă poporul, prin referendum, nu reprezentanţii unei puteri care nu are nici o legitimitate.

Mai mult, şeful statului informează că va face tot posibilul ca acest proiect să nu ajungă lege fiind gata împreună cu poporul să iasă în stradă.

Propunerea legislativă este în conformitate cu Hotărârea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, care prevede ca în cazul divergenţelor între textul Declaraţiei de Independenţă şi cel al Constituţiei, prevalează cel din Declaraţia de Independenţă.

Deputata PLDM, Maria Ciobanu concluzionează că ar fi prematur pentru "adio, limba moldovenească! Membrii Guvernului urmează să-şi convingă şi colegii din Legislativ că limba pe care o vorbesc este româna.”