Marea Britanie intensifică sancţiunile împotriva Rusiei: va expulza un ataşat militar rus care e spion

James Cleverly - Secretarul de stat pentru afaceri interne al Marii Britanii (Getty Images)
Redacţia
09.05.2024

Secretarul de stat pentru afaceri interne al Marii Britanii, James Cleverly, a declarat miercurea aceasta că ataşatul militar al Rusiei este un "ofiţer de informaţii militare nedeclarat" care va fi expulzat din Marea Britanie în contextul escaladării sancţiunilor, relatează The Guardian.

Cleverly a anunţat, de asemenea, retragerea statutului diplomatic pentru mai multe sedii diplomatice ruseşti şi a declarat în faţa parlamentarilor că aceste măsuri urmează un model de „activitate malignă” în Marea Britanie şi în Europa.

Anunţul a fost făcut după ce conservatorii de rang înalt au cerut sancţiuni suplimentare împotriva consilierilor şi aliaţilor lui Putin, spunând că acestea nu reuşesc să împiedice economia acestuia sau activitatea agenţilor săi.

În aprilie, un britanic a fost inculpat pentru presupuse activităţi ostile statului, menite să aducă beneficii Rusiei, inclusiv prin presupusa recrutare a altor persoane pentru organizarea unui atac incendiar asupra unei proprietăţi comerciale din Londra, legată de Ucraina.

Cleverly a declarat în faţa Camerei Comunelor că, împreună cu ministrul de externe, anunţă "un pachet de măsuri pentru a arăta clar Rusiei că nu vom tolera astfel de escaladări aparente".

„Pot spune [...] că îl vom expulza pe ataşatul rus al apărării, care este un ofiţer de informaţii militare nedeclarat. Vom retrage statutul de sediu diplomatic de la mai multe proprietăţi deţinute de ruşi în Marea Britanie, inclusiv casa Seacox Heath, o proprietate a ruşilor din Sussex, şi secţia de comerţ şi apărare din Highgate, despre care credem că au fost folosite în scopuri de informaţii.

Impunem noi restricţii privind vizele diplomatice ruseşti, inclusiv limitarea perioadei de timp pe care diplomaţii ruşi o pot petrece în Marea Britanie”, a adăugat Cleverly.

Secretarul de stat britanic a adăugat că este de aşteptat ca după aceste demersuri Moscova va ieşi în faţă cu acuzaţii de rusofobie şi va răspândi teorii ale conspiraţiei.

„În zilele următoare ar trebui să ne aşteptăm la acuzaţii de rusofobie, teorii ale conspiraţiei şi isterie din partea guvernului rus. Acest lucru nu este nou, iar poporul britanic şi guvernul britanic nu vor cădea în capcană şi nu vor fi luaţi de proşti de către roboţii, trolii şi lacheii lui Putin”.

Yvette Cooper, ministrul de interne din umbră, a declarat că laburiştii au susţinut măsurile împotriva Rusiei şi vor menţine sprijinul pentru Ucraina.

Printre proprietăţile ruseşti cărora li s-a retras statutul diplomatic se numără Seacox Heath din Hawkhurst, Sussex, şi secţia de comerţ şi apărare a ambasadei ruse din Highgate, în nordul Londrei.

De asemenea, au fost anunţate restricţii suplimentare privind vizele diplomatice ruseşti şi vor include limite privind durata şederii diplomaţilor ruşi în ţară.

Măsurile au fost luate după un presupus atac incendiar asupra unei afaceri legate de Ucraina din estul Londrei, despre care autorităţile suspectează că a fost organizat de Kremlin.

Serviciul de urmărire penală al Coroanei a acuzat cinci persoane pentru un incendiu izbucnit în martie la un depozit dintr-o zonă industrială din Leyton, în estul Londrei, incendiu care a fost declanşat cu ajutorul unui catalizator, cum ar fi benzina.

Depozitul găzduieşte două servicii de livrare de colete: Oddisey şi Meest Express, deţinute de Mihail Boikov, un britanic-ucrainean, şi de soţia sa, Jelena Boikova, care locuiesc în Londra.

Atacul a făcut parte dintr-o presupusă conspiraţie în care a fost implicat grupul Wagner, organizaţia de mercenari asociată cu Putin.

În aprilie, doi dintre indivizi au fost inculpaţi în temeiul Legii privind securitatea naţională. Într-un caz separat, şase cetăţeni bulgari au fost acuzaţi de conspiraţie pentru comiterea de spionaj în numele Rusiei în Regatul Unit. Expulzarea şi alte sancţiuni vor conduce cu siguranţă la acţiuni similare din partea Rusiei.

În februarie, guvernul a adoptat, de asemenea, sancţiuni împotriva a şase bărbaţi acuzaţi că au condus „o închisoare cu regim sever” în care a murit politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor