Mandat de arestare pe numele fostei preşedinte a Argentinei pentru muşamalizarea atacului asupra AMIA

Fosta preşedintă a Argentinei, Cristina Fernandez Kirchner.
Fosta preşedintă a Argentinei, Cristina Fernandez Kirchner. (Getty Images)

Un mandat de arestare a fost emis pe numele fostei preşedinte argentiniene Cristina Fernandez Kirchner după ce aceasta a fost acuzată de muşamalizarea implicării Iranului într-un atac cu bombă din 1994 asupra unui centru evreiesc în care au murit 85 de persoane.

După mulţi ani de la atacul asupra centrului AMIA (Asociación Mutual Israelită Argentina), Kirchner a fost acuzată că a încheiat un acord cu oficiali iranieni pentru a oferi imunitate în schimbul petrolului celor responsabili pentru atacul cu bombă, a raportat ziarul The Telegraph. Fosta preşedintă a declarat în trecut că acest caz de trădare împotriva sa este o “absurditate”, susţinând că face parte dintr-o conspiraţie internaţională.

În ianuarie 2015, procurorul Alberto Nisman a formulat acuzaţii împotriva lui Kirchner, în timp ce aceasta încă deţinea funcţia de preşedintă a Argentinei. Cu puţin timp înainte să îşi fi prezentat descoperirile în Congresul argentinian, Nisman a fost găsit mort. Kirchner a declarat că a fost vorba de o sinucidere, dar o comisie a concluzionat că Nisman a fost ucis.

Kirchner, care acum este senator, dispune de imunitate, cu excepţia cazului în care Congresul votează în sens contrar, deşi acest lucru nu este puţin probabil, chiar dacă a fost acuzată de “trădare împotriva patriei”. Judecătorul Claudio Bonadio a cerut Congresului să i se suspende imunitatea lui Kirchner.

În plus, mandate de arestare pentru aceeaşi crimă au fost emise şi pe numele unui fost consilier al preşedintei Kirchner şi al unui activist susţinător al acesteia. Din cauza unor probleme de sănătate, instanţa a ordonat plasarea sub arest la domiciliu a unui fost ministru de Externe.

Atacul asupra AMIA a fost cel mai sângeros atac cu bombă din istoria Argentinei şi, totuşi, nimeni nu a fost tras la răspundere.