Mămici din RM: Frecvenţa abuzurilor din sistemul medical perinatal este de-a dreptul ameţitoare

Numeroase mame din RM susţin că au trăit experienţe traumatizante pe când erau însărcinate sau în timpul travaliului, de aceea solicită autorităţilor măsuri urgente de reformare a sistemul medical perinatal.
Alina Andronache, activista care a depus declaraţia mămicilor din RM la guvern 12.01.2018
Alina Andronache, activista care a depus declaraţia mămicilor din RM la guvern 12.01.2018 (captură foto/privesc.eu)

Câteva zeci de mame, care confirmă că au suferit în urma interacţiunii cu sistemul medical moldovean, au depus vineri la Guvern, Ministerul Sănătăţii, CNA, Oficiul Avocatului Poporului, ambasadele şi consulatele diplomatice de la Chişinău etc. o declaraţie de protest, în care cer mai multă „umanitate” din partea autorităţilor şi a medicilor. Acestea se arată a fi indignate de situaţiile revoltătoare din spatele pereţilor maternităţilor şi cer autorităţilor de la Chişinău să ia măsuri ferme şi urgente pentru a remedia situaţia.

Potrivit declaraţiei comune, mamele cer organelor abilitate să iniţieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenţii calitative, supravieţuirii copiilor prematuri, cât şi din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale în baza eticii, integrităţii şi jurământului depus.

”Ţinând cont de sensibilitatea subiectului abordat, atragem atenţia asupra faptului că, într-un stat de drept, un singur caz de abuz de acest gen sau de malpraxis ar trebui să genereze o serie de demisii şi reforme radicale. Cu atât mai mult, acest lucru ar trebui să se întâmple în Republica Moldova, unde frecvenţa cu care se constată noi şi noi abuzuri este de-a dreptul ameţitoare”, se atenţionează în declaraţie.

Pe lângă lista de solicitări, mamele au adus pe masa premierului, a ministrului Sănătăţii şi a altor factori de decizie inclusiv relatările a 98 semnatare care evocă cazuri când li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenţei medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate şi tratate greşit – acţiune uneori letală pentru făt şi cu urmări grave pentru integritatea fizică şi emoţională a lăuzei.

De menţionat că iniţiativa mămicilor a fost susţinută de către 36 asociaţii ale societăţii civile din R. Moldova.

Discuţiile despre lacunele din sistemul medical moldovean au luat turaţii în spaţiul public după ce o tânără de 19 ani a relatat acum câteva zile pe o reţea de socializare despre cum a ajuns să nască singură în baia Centrului Mamei şi Copilului din Chişinău, după ce a strigat după ajutor, dar a fost ignorată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe