Malta: Jurnalistă de investigaţii omorâtă în explozia unei bombe de automobil

Caruana Galizia, o jurnalistă de investigaţie care a expus legătura dintre premierul maltez Muscat şi scandalul Panama Papers, a murit după ce un dispozitiv exploziv a fost detonat în maşina sa.
Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia (Captură Imagine)

Unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de investigaţie din Malta a fost ucisă luni, în urma detonării unei bombe plasate sub maşina personală. Daphne Caruana Galizia a administrat un blog popular care a expus fapte de corupţie vizând politicieni de la cel mai înalt nivel al societăţii.

Fiul jurnalistei a acuzat guvernul de complicitate la această crimă.

Premierul maltez Joseph Muscat a declarat luni că “nu va lăsa nicio piatră neîntoarsă” pentru a găsi persoana sau persoanele din spatele atacului care a provocat moartea unuia dintre cei mai duri critici ai săi.

Televiziunea locală a precizat că Galizia, care a expus legăturile dintre Malta şi informaţiile deţinute în aşa-zisele Panama Papers, a înregistrat o plângere la poliţie la începutul acestui an referitor la ameninţările pe care le primise.

Printre altele, Galizia a precizat că soţia lui Muscat, Michelle, precum şi ministrul Energiei şi şeful de personal al guvernului au deţinut companii în Panama. Muscat şi soţia sa au negat acuzaţiile.

În ultimul mesaj pe blogul său, postat cu aproximativ o oră înainte de a fi ucisă, Galizia l-a acuzat din nou pe şeful de personal al guvernului ţării, Keith Schembri, că îşi foloseşte influenţa pentru a se îmbogăţi.

Asasinarea jurnalistei a şocat Malta, unde rata criminalităţii este redusă. Un priveghi a fost organizat luni seară.

Moartea jurnalistei a avut loc la doar patru luni după ce Partidul Muncii al lui Muscat a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile anticipate ce au fost organizate, parţial, din cauza scandalurilor provocate de dezvăluirile jurnalistei care au fost esenţiale.

Liderul opoziţiei malteze Adrian Delia a declarat că uciderea Galiziei este o “crimă politică”, adăugând că reflectă “prăbuşirea totală a legii în ţara noastră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe