"Majorările" salariale ale PSD scad salariile anesteziştilor. Operaţiile ar putea fi sistate

Tăierea sporurilor fixe va face ca anesteziştii să încaseze, la finele lunii, mai puţini bani deşi salariile, teoretic, cresc. Revoltaţi, aceştia anunţă că ar putea pleca din ţară iar rezidenţii se vor orienta spre alte specialităţi.
Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Vestitele măriri de salarii promise medicilor de coaliţia la putere se dovedesc de fapt micşorări în cazul anesteziştilor. Aceştia atenţionează în mai multe memorii transmise către Ministerul Sănătăţii şi către cabinetul premierului Viorica Dăncilă că vor rămâne cu mai puţini bani în buzunar după ce majorările salariale vor intra în vigoare, relatează Adevărul.

Problema semnalată de anestezişti, în memoriile transmise către autorităţi, e legată de sporurile fixe, care nu mai fac diferenţierea între specialităţile medicale. Astfel, în prezent, anestezia, urgenţa, anatomia patologică, pneumologia şi infecţioasele au sporuri cuprinse între 75% şi 100%, sporuri care se vor tăia.

„Ce e şi mai ciudat este că Anexa 10 din regulamentul de sporuri prevede un spor mai mic la medicii anestezişti decât la asistenţii de anestezie terapie intensivă, ceea ce duce la o învrăjbire între cadrele medicale, iar asta e anormal”, a declarat pentru Adevărul medicul Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor din Bihor şi anestezist la Spitalul Judeţean din Oradea, care reaminteşte că întreaga Europă e în căutare de anestezişti.

„Nu e tot una o gardă de terapie intensivă sau o gardă de interne. Iar conceptul de îndoctrinare a populaţiei că noi, ca medici, avem salarii exorbitante, nu e de bun augur. Acum, un medic primar anestezist ia 8.000 de lei şi cu gărzi ajunge la 10.000 de lei. Având în vedere că se taie sporul de 75%, chiar dacă se dublează salariul de încadrare şi se pune sporul fix de 2.000 de lei, anestezistul respectiv ar putea să ia chiar mai puţin în mână. Iar asta nu înseamnă salariile de 4.000 de euro, vehiculate pentru imaginea în societate a medicului”, a mai explicat medicul.

Consecinţele sunt dure: vor pleca în străinătate mai mulţi doctori de această specialitate iar absolvenţii de medicină care iau examenul de rezidenţiat se vor îndrepta spre alte domenii ale medicinei, mai uşoare şi la fel de bănoase.

Şi pe lângă pericolul migrării medicilor, ne paşte unul mult mai apropiat - boicotarea spre exemplu, medicii anestezişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov ameninţă cu sistarea tuturor intervenţiilor chirurgicale dacă Anexa 10 din regulamentul de sporuri nu va fi anulată. Mai mult, ei ameninţă cu greva şi afirmă că vor asigura strict urgenţele.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne