Mahalaua din vârful TVR

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România consideră imperioasă demisia şefei TVR
(Arhiva) Protest spontan la TVR, mai 2014
(Arhiva) Protest spontan la TVR, mai 2014 (Epoch Times România)

Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România (AZIR) – secţia română a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AEJ) cu sediul la Bruxelles – se solidarizează cu jurnaliştii din Societatea Română de Televiziune care au protestat faţă de modul în care actualul Preşedinte Director General, Doina Gradea, înţelege să îndeplinească misiunea publică a instituţiei pe care o conduce, să respecte statutul şi drepturile jurnalistului din TVR şi să coordoneze relaţia cu subordonaţii. Tonul şi vocabularul profund jignitoare cu care doamna PDG Doina Gradea le-a vorbit jurnaliştilor de la Direcţia Ştiri sunt incalificabile. În egală măsură sunt de neadmis poziţia şi exprimarea domnului Eduard Dârvariu, Director TVR 1, se arată în comunicatul remis redacţiei Epoch Times.

AZIR consideră imperioasă demisia Doinei Gradea care nu mai poate exercita autoritatea unui conducător de instituţie media publică.

Luni, 14 mai a.c., AZIR a organizat o dezbatere cu tema „Statutul şi misiunea Radio-ului şi Televiziunii publice. Independenţa jurnalistului – realitate sau ficţiune? Autoritatea codului deontologic”, moderată echilibrat şi substanţial de prof. univ. de. Ion Bogdan Lefter. În cadrul acestei dezbateri a fost prezentată următoarea poziţie a jurnaliştilor din TVR:

« O înregistrare făcută publică de colegul nostru Dragoş Pătraru, chiar de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, a creat un adevărat şoc şi ridică multe semne de întrebare despre capacitatea doamnei Doina Gradea de a conduce un serviciu public de televiziune. Este vorba, pe de o parte, despre limbajul suburban şi grotesc pe care Doina Gradea îl foloseşte referindu-se la jurnaliştii din TVR. Pe de altă parte, însă, este vorba, în mod fundamental, despre concepţia pe care actualul PDG o are despre misiunea jurnaliştilor şi a realizatorilor din TVR. Aceştia ar trebui, în viziunea Doinei Gradea, să renunţe la standardele impuse de statutul lor – statut ce presupune livrarea de informaţii reale, corecte, obiective (obţinute prin mijloace bine cunoscute, inclusiv prin întrebări insistente adresate politicienilor) – doar pentru a nu-i supăra pe guvernanţi.

Doamna Gradea desconsideră activitatea onestă a jurnaliştilor de la Ştirile TVR despre care spune că sunt „hateri de profesie” pentru că i-au criticat de-a lungul timpului pe cei aflaţi la putere, fie ei de la PNL, PD sau PSD şi au încercat să ţină mereu distanţa faţă de putere. Acum, însă, aceşti jurnalişti par mai proşti ca oricând, pentru că banii ar veni de la PSD, spune doamna Gradea. În realitate, în acest moment, SRTV este finanţată de la bugetul de stat, deci din banii plătitorilor de taxe. Aşadar, este o crasă manipulare afirmaţia că banii alocaţi TVR vin din altă parte decât din banii cetăţenilor, pe care Guvernul şi Parlamentul doar îi direcţionează.

Mai presus de orice este, însă, respectul faţă de profesiunea de jurnalist şi faţă de publicul telespectator care se aşteaptă să lucrăm în interesul public, iar nu în interesul vreunei puteri politice trecătoare. În acest context, sunt inadmisibile şi de neconceput formulările actualului PDG referitoare la jurnaliştii de la Ştiri: „Deci, ce merită ăştia? Pumni în gură! Pumni în gură!…Ăştia trebuie tăiaţi. Pusă Poliţia pe ei”.

Înregistrarea lui Dragoş Pătraru vine pe fondul unei puternice decredibilizări a TVR şi a unei dramatice scăderi de audienţă, accentuate în ultima jumătate de an, de când doamna Gradea conduce practic instituţia. Una dintre cauzele majore ale deteriorării imaginii TVR este emisiunea România 9, program ce a stârnit un val de reacţii critice, mai ales din pricina ediţiei coordonate cu televiziuni de ştiri arondate Puterii care au difuzat simultan un interviu cu inculpatul fugar Sebastian Ghiţă. Concluziile Comisiei de Etică a TVR, care a analizat emisiunea şi a avut un punct de vedere extrem de critic, au rămas fără răspuns din partea conducerii TVR. Recidiva a venit repede: realizatorul emisiunii l-a numit „comunist fleşcăit” pe omul de cultură centenar, Mihai Şora.

Nivelul şi calitatea multor producţii sunt tot mai slabe. În loc să-şi respecte misiunea de televiziune publică, TVR a împrumutat tematica şi stilul posturilor comerciale, abordând – fără niciun succes la telespectatori, cifrele de audienţă stau dovadă – subiecte tabloide, minore, trecând sub tăcere temele majore, de interes public imediat, temele culturale, de dezbatere, de formare. Emisiuni cu tradiţie şi audienţă sau care şi-au căpătat notorietate şi recunoaştere publică au fost scoase din grilă sau ciuntite.

Instituţia a fost invadată – în ciuda afirmaţiilor privind lipsa banilor – de personaje care nu au altă calitate decât de a fi apropiate de actuala PDG. În acest timp, jurnalişti de valoare ai TVR sunt puşi pe linie moartă, doar pentru ca-şi fac meseria cu onestitate, deranjând actuala putere fiindcă nu pot fi „controlaţi”.

Deşi există de mai bine de o lună un nou Consiliu de Administraţie, PDG a decis să prelungească până la sfârşitul lunii iulie interimatele tuturor conducătorilor de structuri din TVR. În acest moment nu mai există niciun director de structură care să ocupe o funcţie în urma unui concurs. Toţi cei numiţi sunt şantajabili şi la cheremul PDG.

În aceste condiţii, noi, angajaţi ai TVR, considerăm că misiunea TVR este periclitată. Autoritatea morală a actualului PDG este nulă după conduita, exprimarea şi concepţia dezvăluite de înregistrările lui Dragoş Pătraru. Ideea că jurnaliştii din TVR trebuie să fie din recunoştinţă servili faţă de putere, oricare ar fi ea, este de o gravitate extremă, pentru că afectează principiile fundamentale ale meseriei de jurnalist. Principalele calităţi ale unui jurnalist al televiziunii publice – obiectivitate, onestitate, profesionalism – nu doar că nu mai contează, dar riscă să creeze grave probleme la locul de muncă.

Pentru toate aceste considerente şi pentru a putea spera că TVR are o şansă să-şi respecte cu adevărat misiunea sa de serviciu public, solicităm demisiile doamnei Doina Gradea şi a domnului Eduard Dârvariu.

În cazul în care cei doi factori de decizie nu vor recurge la acest gest de asumare a responsabilităţii, solicităm coaliţiei de guvernare să facă demersurile necesare pentru demiterea doamnei Doina Gradea din funcţia de Preşedinte-Director General al TVR.»