Magistraţi din RM se judecă pentru pensii mari. Maria Ciobanu: Lăcomia acestora nu are limite

Tot mai mulţi magistraţi, dar şi membri CSM din RM se judecă pentru pensii mai mari, iar actele emise în litigiile acestora nu sunt publicate. Pe portalul instanţelor de judecată pot fi văzute doar nişte pdf-uri goale.
Adunarea generală a judecătorilor din R. Moldova
Adunarea generală a judecătorilor din R. Moldova (csm.md)

Tot mai mulţi magistraţi din Republica Moldova acţionează în instanţa de judecată Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), solicitând recalcularea pensiei în vederea majorării. Potrivit anticorupţie.md, printre aceştia sunt Nina Cernat, membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicolae Clima, inspector-judecător principal în cadrul Inspecţiei judiciare a CSM, dar şi Ion Pleşca, preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.

Magistraţii acţionează CNAS în judecată cerând recalcularea pensiei făcând trimitere la Legea cu privire la statutul judecătorului potrivit căreia ei ar trebui să beneficieze de pensie pentru vechimea în muncă în valoare de 80% din salariul lunar în exerciţiul funcţiei.

Astfel, potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2016, Nina Cernat a beneficiat în acel an de o pensie de peste 162.000 de lei MD, adică 13.500 de lei MD lunar, dar care va mai fi majorată după intrarea în vigoare a hotărârii judecătoriei Chişinău care a decis la 5 decembrie 2017 admiterea cererii magistratei. Notabil este faptul că salariul pe care l-a declarat în acelaşi an era de aproape 286.000 de lei MD, circa 23.800 de lei MD lunar.

CNAS i-a stabilit preşedintelui Curţii de Apel Chişinău Ion Pleşca, o pensie de 9.460 de lei MD. Magistratul nu a fost de acord cu suma calculată şi a cerut instanţei recalcularea acesteia în vederea majorării. Judecătorul a explicat că ar trebui să aibă o pensie de 13.370 de lei MD. La 24 iunie, judecătoria Chişinău i-a admis cererea de chemare în judecată, dar care încă nu este definitivă.

În noiembrie 2017, şi Nicolae Clima, inspector-judecător principal în cadrul Inspecţiei judiciare a CSM, a câştigat în primă instanţă un proces asemănător, mai transmite sursa citată. Hotărârea instanţei însă nu poate fi consultată deoarece portalul web al judecătoriei Chişinău deschide un document gol.

Notabil este faptul că jurnalista Anastasia Nani de la anticorupţie.md care a realizat investigaţia menţionează că toate actele emise în litigiile cu CNAS şi care obligatoriu trebuie să fie publicate prin intermediul programului integrat de gestionare a dosarelor pe portalul instanţelor de judecată sunt doar nişte pdf-uri goale.”La tot felul de întruniri despre protecţia datelor cu caracter personal şi inclusiv despre funcţionalitatea Portalului instanţelor naţionale de judecată, membrii CSM asigură jurnaliştii că acolo unde apar foi albe în loc de acte judecătoreşti este o eroare tehnică. Întâmplător sau nu, programul a dat eroare şi în cazul Ninei Cernat, membră a CSM.”

În context, deputata PLDM Maria Ciobanu a ţinut să le amintească judecătorilor din Moldova că trăiesc boiereşte într-un stat pe care l-au sărăcit împreună cu hoţii de la guvernare. ”Magistraţilor, are lăcomia voastră limite? Ruşine!”