Macovei: Dorneanu nu mai vrea întâlniri cu experţii Comisiei Europene, dar vrea cu experţii din Rusia

"Ce lecţii poate învăţa Curtea Constituţională a României de la Rusia condusă dictatorial de Putin", întreabă retoric deputatul european Monica Macovei, în contextul vizitei desfăşurate de şeful CCR la Forumul Juridic Internaţional din Sankt Petersburg.
Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu /Epoch Times Romania)

Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, nu mai vrea întâlniri cu experţii Comisiei Europene, dar vrea cu experţii din Rusia, a remarcat ironic joi, pe pagina sa de socializare, europarlamentarul Monica Macovei.

"Fostul deputat PSD, Valer Dorneanu, astăzi preşedintele CCR, este în Rusia, la Forumul Juridic Internaţional din Sankt Petersburg. Nu este vorbitor, nu are anunţată nicio intervenţie. Rusia este alegerea după ce Dorneanu a anunţat că nu mai doreşte să se întâlnească cu experţii Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Pe scurt: nu UE, da Rusia! De ce s-a dus în Rusia? Să aibă întâlniri dosnice? Ce pune la cale? Oricum, nimic bun pentru justiţia din România. Virajul pe care fostul deputat PSD l-a impus la CCR, dinspre Vest spre Est, înseamnă drumul dinspre democraţie spre dictatură. Ce lecţii poate învăţa CCR de la Rusia condusă dictatorial de Putin?", a declarat Monica Macovei.

În acest context, fostul ministru al Justiţiei a solicitat Curţii Constituţionale să prezinte public mandatul pe care Dorneanu l-a avut pentru deplasarea în Rusia.

Şi, pentru că până şi Ministerul Afacerilor Externe i-a recomandat să nu se ducă în Rusia, potrivit informaţiilor publicate în presă, Monica Macovei a cerut MAE să comunice public dacă preşedintele Curţii Constituţionale a prezentat motivele pentru care a refuzat să ţină cont de recomandarea MAE de a nu pleca în Rusia.

În acelaşi timp, europarlamentarul a solicitat Curţii Constituţionale să explice dacă şi de ce deplasarea nu putea fi anulată şi care era urgenţa şi importanţa deplasării în Rusia.