Macovei: "Baronii din teritoriu au înţeles mesajul că ei fac şi desfac tot"

Monica Macovei, europarlamentar PDL
Monica Macovei, europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei consideră că schimbarea procurorului Lucian Papici este un mesaj direct transmis de liderii USL către procurorii din teritoriu să se ştie că ei deţin controlul asupra justiţiei.

”Pe Papici l-au schimbat de draci că i-a făcut dosarul lui Dragnea. Cum l-a terminat, cum l-au executat. A fost cât se poate de evident”, a afirmat Macovei, la B1TV.

Monica Macovei consideră că pasul înapoi pe care l-a făcut ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, schimbând persoanele puse la conducerea la Secţia I-a DNA, nu a schimbat impresia iniţială.

”Chiar dacă au dat înapoi, nu contează. Semnalul a fost dat. Baronii din teritoriu au înţeles mesajul că ei fac şi desfac tot. Semnalul a fost dat: noi executăm!”, a precizat Macovei.

Lucian Papici, fost procuror şef la secţia I-a DNA, şi Mariana Alexandru, adjunct al şefului Secţiei I-a DNA, care s-au ocupat cu dosarele de corupţie au fost schimbaţi din funcţie la intervenţia primului ministru Victor Ponta, după ce a fost finalizat dosarul prim-viceprim-ministrului PSD Liviu Dragnea, suspectat de fraude la Referendumul din 2012.

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis revocarea lui Papici la scurt timp după ce îl delegase în funcţie, la numai 7 zile după ce l-a numit pe post pentru următoarele trei luni. În funcţia de procuror şef de secţie, Papici a girat toate marile dosare din România, în care au fost judecaţi oameni precum Dan Voiculescu, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş, cazurile de magistraţi corupţi, poliţişti, vameşi, etc.

Premierul Victor Ponta, într-un interviu dat presei după înlocuirea din funcţie a lui Papici l-a catalogat pe Papici drept "marele basist, morărist".

Lucian Papici consideră că „afirmaţiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ca reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta, numindu-l pe acesta "basist, morărist şi macovist", care face "dosare politice".

Cristian Tudor Popescu a declarat: "Dincolo de lovitura de ghioagă administrată independenţei Justiţiei române, ceea ce dă fiori este cinismul relaxat cu care V. Ponta a vorbit. Arată că un mafiot călare pe situaţie, care nu mai e nevoit să zâmbească democratic."

Referindu-se la acest incident grav, şeful statului a precizat că "s-au băgat cu bocancii în Justiţie de dragul lui Dragnea" şi consideră că există totuşi ”oameni la DNA care nu vor înghiţii la nesfârşit tipul acesta de intervenţie brutală la comandă politic”.

”Ce este în neregulă aici în ceea ce priveşte numirile de la secţia I la DNA, Papici şi dna Alexandru, este că acum 7 zile pentru procurorul general oamenii ăştia au fost buni şi i-a delegat pentru 3 luni. Trebuie să ai o justificare când îi întrerupi delegaţia, ori că a fost numit titularul, ori că a săvârşit o abatere de la regulile de funcţionare a unui procuror, iar asta este proba cea mai puternică a intervenţiei politicului. Niţu nu este un om care să se schimbe de la o zi la alta. Cineva s-a suit cu picioruşele pe el, ca şi pe Cazanciuc. Acceptă presiunea politică”, a mai afirmat preşedintele Traian Băsescu.