M5S şi Liga insistă ca Giuseppe Conte să devină premierul Italiei

“Toate condiţiile au fost îndeplinite”, din nou, pentru a forma un guvern populist în Italia. Mişcarea Cinci Stele şi partidul de extremă dreapta Liga l-au nominalizat din nou pe Giuseppe Conte pentru funcţia de premier.
Giuseppe Conte
Giuseppe Conte (Getty Images)

Partidul de extremă dreapta Liga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S), care este anti-establishment, au căzut din nou de acord să formeze un guvern după ce eforturile lor precedente, ce au fost criticate, au eşuat. Cele două partide l-au nominalizat din nou pe Giuseppe Conte, care a renunţat recent la formarea unui Cabinet, pentru ocuparea funcţiei de prim ministru. Matteo Salvini şi Luigi Di Maio, respectiv liderii Ligii şi M5S, vor primi portofoliul de miniştri în guvernul lui Conte, potrivit planurilor anunţate joi.

“Toate condiţiile au fost îndeplinite pentru un guvern politic M5S-Liga”, au anunţat liderii celor două partide într-o declaraţie comună publicată de agenţiile de ştiri, potrivit Deutsche Welle.

Citând surse apropiate de negocieri, Reuters a susţinut că Di Maio va conduce Ministerul Industriilor şi Salvini ar putea conduce Ministerul de Interne. Ministerul Afacerilor Europene îi va reveni euroscepticului Paolo Savona, pe care preşedintele italian Sergio Mattarella l-a respins în prima etapă ca propunere pentru funcţia de ministru al Finanţelor, iar Enzo Moavero Milanesi, un academician şi politician de o viaţă, ar deveni ministru de Externe.

Respingerea candidaturii lui Savona pentru funcţia de ministru al Finanţelor a dus la prăbuşirea tentativei precedente de formare a unui guvern de coaliţie, când Liga s-a retras din proces pentru a protesta împotriva a ceea ce Salvini a declarat că este presiune din partea “celor care deţin puterea, a pieţelor, a Berlinului şi Parisului”.

După ce efortul iniţial pentru formarea unui guvern a eşuat, Mattarella l-a numit pe Carlo Cottarelli, un fost oficial al Fondului Monetar Internaţional, să formeze un guvern provizoriu până când Italia ar putea desfăşura noi alegeri, însă planul sau nu a primit suportul necesar din partea partidelor.

Noul Cabinet al Italiei ar urma să fie instalat vineri, iar preşedintele Mattarella a acceptat lista miniştrilor prezentată de premierul desemnat Giuseppe Conte.