Lovitură dată OPEC şi Rusiei: ţiţeiul american inundă pieţele europene

(Getty Images)

SUA inundă pieţele europene cu ţiţei în cantităţi record, deoarece producătorii americani profită de pactul la care au aderat Rusia şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrrol (OPEC) de reducere a producţiei cu scopul de a creşte preţurile la petrol.

În decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 ţări producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018.

Acum, preţurile relativ mai mari stimulate de pact, precum şi creşterea producţiei americane de petrol, îngreunează vânzarea petrolului rusesc, nigerian sau din alte ţări pe pieţele europene, au afirmat unii comercianţi.

În aprilie, livrările americane în Europa sunt pe cale să atingă niveul record de aproximativ 550.000 de barili pe zi (aproximativ 2,2 milioane de tone), potrivit Thomson Reuters Eikon.

În perioada ianuarie-aprilie, livrările americane de petrol au crescut de patru ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 6,8 milioane de tone, sau 68 de cisterne Aframax de capacitate mare, conform aceloraşi date.

Surse din sectorul tranzacţiilor petroliere au afirmat că fluxul de petrol american în Europa continuă să crească, în condiţiile în care tot mai mulţi barili americani ajung în rafinării străine, deseori în detrimentul petrolului provenit din OPEC sau Rusia.

În 2017, aproximativ 7% din totalul petrolul necesar Europei a fost importat din SUA, iar în acest an procentul a crescut la 12%, potrivit datelor publicate de Reuters.

Destinaţiile de top includ Marea Britanie, Italia şi Olanda, iar traderii au indicat importuri masive efectuate de BP, Exxon Mobil şi Valero.

Rafinăriile poloneze PKN Orlen şi Grupa Lotos, precum şi rafinăria norvegiană Statoil testează ţiţeiul american, în timp ce vor apărea probabil noi cumpărători, a declarat David Wech de la firma de consultanţă JBC Energy din Viena.

“Există un număr de clienţi care ar putea prelua ţiţeiul american”, a precizat Wech.

După ce SUA a ridicat în 2015 interdicţia avută asupra exporturilor de petrol, care a fost impusă de fostul preşedinte Gerald Ford în 1975, petrolul american a început să îşi facă loc pe pieţele europene.

Ehsan Ul-Haq, director al firmei de consultanţă londoneză Resource Economics, a afirmat: “Rafinăriile europene au început să importe ţiţeiul american anul trecut. Acum, ele ştiu suficient pentru a procesa acest ţiţei”.

Petrolul american a devenit popular, au precizat anumite surse, parţial datorită diferenţei mari dintre petrolul West Texas Intermediate (WTI) şi petrolul Brent.

Această diferenţă, cunoscută sub numele de diferenţa Brent/WTI, a avut o valoare medie de 4,46 dolari americani pe baril în acest an, aproape de două ori mai mare decât valoarea din 2017, au arătat datele publicate de Reuters.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele american Donald Trump a acuzat OPEC că îşi măreşte artificial preţurile.

“Se pare că OPEC o face din nou. Luând în considerare cantităţile record de petrol de peste tot, inclusiv navele încărcate la refuz din largul mării. Preţurile la petrol sunt mult ridicate în mod artificial! Nu este bine şi nu vor fi acceptate!”

După mesajul postat de Trump pe Twitter, petrolul Brent a scăzut la 73,27%, având o pierdere de 0,69%, în timp ce petrolul american WTI a scăzut la 68,85 dolari, cu o pierdere de 0,70%.

Înainte de postarea pe Twitter a preşedintelui american, petrolul era la cele mai înalte nivele începând cu noiembrie 2014. Astfel, petrolul Brent se afla la începutul acestei săptămâni la 74,75 de dolari, în timp ce WTI la 69,56 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie