Londra ameninţă că se retrage din negocierile pentru Brexit din cauza “facturii excesive de divorţ”

Marea Britanie este nemulţumită de faptul că Bruxelles ar putea să solicite Londrei să plătească o sumă enormă, ajungând până la cca 100 miliarde de euro ca să poată ieşi din Uniunea Europeană.
Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis.
Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis. (Jack Taylor/Getty Images)

În condiţiile în care negocierile dintre Marea Britanie şi UE probabil vor începe oficial în 19 iunie, Bloomberg a declarat că secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, a criticat oficialii UE şi a ameninţat că ţara sa se va retrage din discuţii dacă blocul european nu renunţă la solicitarea ca Marea Britanie să plătească o factură de 100 miliarde de euro.

Negocierile Marii Britanii ar fi, altfel, cuprinse de “haos” şi chiar un miliard ar fi o sumă enormă, a declarat Davis într-un interviu publicat duminică de ziarul The Times.

După cum a notat Bloomberg, mărimea facturii pentru ieşirea Londrei din UE şi tipul negocierilor ce pot fi convenite au fost, timp de săptămâni, o sursă de dezbatere.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Marea Britanie va trebui să plătească aproximativ 50 miliarde de lire sterline (aproximativ 58 miliarde de euro), în timp ce premierul luxemburghez Xavier Bettel a semnalat că cifra este cuprinsă între 40 şi 60 miliarde de euro.

Ziarul The Financial Times a estimat că factura ar putea creşte până la 100 miliarde de euro, în timp ce un studiu realizat de Institute of Chartered Accountants in England and Wales a ridicat costurile la doar 5 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,8 miliarde de euro).

Guvernul premierului britanic Theresa May a declarat că îşi va respecta angajamentele faţă de Uniunea Europeană dar a contestat modul în care au ajuns oficialii de la Bruxelles la estimările lor preliminare... în special bizara cifră rotundă de 100 miliarde de euro.

“Nu trebuie doar să arătăm că putem să plecăm, ci trebuie să fim capabil să plecăm... În circumstanţele [actuale], dacă acest lucru este necesar, vom fi în poziţia de a o face”, a declarat May.

Premierul britanic a luat în calcul “factura de divorţ”, susţinând într-un interviu cu Sunday Telegraph că “banii plătiţi în trecut” de către Marea Britanie în proiectele comune ale UE şi în Banca Europeană pentru Investiţii ar trebui să fie luaţi în considerare la fixarea sumei finale solicitate.

“Eate o mare dezbatere în ceea ce priveşte obligaţiile pe care le-ar avea Marea Britanie sau care ar fi într-adevăr drepturile ei”, a mai adăugat May.

“Trebuie să fim clari când vom analiza atât drepturile, cât şi obligaţiile”, a precizat premierul britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe