Loialitate: Un câine a petrecut două luni în munţi păzind cadavrul stăpânului său

Loialitate (screenshot via @miamidiario)
Mioara Stoica
15.11.2023

Loialitatea canină este de nezdruncinat şi mulţi câini îşi riscă propria viaţă înainte de a-şi abandona stăpânii. Un astfel de exemplu de afecţiune între o persoană şi animalul său de companie a avut loc în Colorado.

Rich Moore, în vârstă de 71 de ani, a plecat de la casa sa din Pagosa Spring pe 19 august pentru a escalada Blackhead Peak, dar nu s-a mai întors. După o căutare intensă, a fost găsit cadavrul său, iar lângă el se afla câinele său încă în viaţă.

Caninul, un Jack Russell Terrier, a supravieţuit două luni procurându-şi singur mâncare şi apă, deoarece abia pe 30 octombrie echipa de salvare a descoperit cadavrul lui Moore, la peste trei kilometri est de vârf.

Salvatorii de la Taos Search and Rescue (TSAR), grupul care a condus căutările, au fost uimiţi de faptul că animalul a supravieţuit în asemenea condiţii, fără apă şi mâncare, fiind totodată expus la intemperii şi la prădătorii naturali din zonă.

Povestea din spatele unei loialităţi neclintite

Se pare că Moore avea ca obiectiv să ajungă pe vârful Blackhead Peak, un vârf de 3.500 de metri în Munţii San Juan din Colorado. El a pornit la drum însoţit de câinele său Finney, în vârstă de 14 ani.

Delinda Vanne-Brightyn, membră a TSAR, a declarat că în 19 august era o zi însorită şi senină, iar excursionistul ar fi putut să vadă din vârful muntelui unde era parcată maşina sa.

"Faptul că a trecut pe partea cealaltă a muntelui a sfidat comportamentul pe care îl au de obicei persoanele rătăcite", a explicat Vanne-Brightyn.

Ea a detaliat, de asemenea, că Finney pierduse aproape jumătate din greutatea corporală, dar s-a observat că era într-o condiţie fizică aparent bună. "Se pare că a putut supravieţui în sălbăticie, deoarece avea acces la râurile subterane din apropiere şi a putut vâna animale mici pentru a se hrăni”. Vanne-Brightyn a scos în evidenţă intensitatea afecţiunii în acest caz şi a exclamat: "Loialitatea acestui câine impresionează până la lacrimi".

Finney a fost reţinut temporar de către divizia de control al animalelor înainte de a fi returnat familiei victimei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor