Logodna dintre Israel şi Arabia Saudită devine oficială. O fi prea târziu?

General-locotenentul Gadi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene.
General-locotenentul Gadi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene. (Getty Images)

După cum am scris într-o serie de articole, harta geopolitică a Orientului Mijlociu trece prin schimbări dramatice. Scena care a fost pregătită de dezintegrarea Libiei şi subminarea puterii Egiptului, a văzut mai apoi o ascensiune rapidă a Iranului, sprijinit de Rusia, în timp ce, în paralel, printr-o stranie coincidenţă, SUA ieşea de pe scenă.

Acum, acest scenariu extrem de bine elaborat începe să ajungă în fazele finale - iar doi inamici tradiţionali au ajuns suficient de disperaţi încât îşi unesc forţele.

Potrivit unor rapoarte de la mijlocul acestei luni, Gazi Eizenkot, şeful Statului Major al armatei israeliene, a descris în termeni largi cum priveşte relaţiile ţării sale cu Iranul, pe de o parte şi cu Arabia Saudită, pe de altă parte. El a făcut acest lucru într-un interviu cu website-ul saudit Elaph. Jurnalistul Othman Al Omeir, care deţine Elaph, are de asemenea legături foarte strânse cu publicaţia saudită Asharq Al-Awsat, care este deţinută de regele saudit. Prin urmare, Eizenkot a pătruns în centrul mediei saudite.

Eizenkot a explicat că Israelul este pregătit să schimbe informaţii cu statele arabe moderate pentru a contracara Iranul. De asemenea, el a răspuns la întrebarea dacă Israelul a schimbat deja informaţii cu Arabia Saudită, citând dintr-o scrisoare de intenţie: “Suntem pregătiţi să schimbăm informaţii când este necesar. Avem multe interese în comun”.

Totuşi, Eizenkot a clarificat un lucru: Iranul este văzut de Israel ca “cea mai mare ameninţare pentru regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe