Loc "deplorabil" pe cale să devină o pădure. Apel la implicare pentru plantarea Pădurii Bucureşti

Sătui să trăiască într-un oraş cumplit de poluat şi unde autorităţile nu fac aproape nimic să rezolve problema, mai mulţi bucureşteni au decis să planteze o pădure. Pentru ca acest vis să devină realitate, este nevoie de implicare cetăţenească masivă.
Plantarea Pădurii Bucureşti
Plantarea Pădurii Bucureşti (Comunitatea Pădurea Bucureşti)

Demarată acum 5 zile, "operaţiunea" Pădurea Bucureşti, cu alte cuvinte, iniţiativa unor bucureşteni de a planta o pădure pe 200 ha de teren lângă Lacul Morii, continuă şi va continua şi în intervalul următor.

Deja pe teren au fost puşi zeci de plopi iar autorii iniţiativei îi îndeamnă pe cei cărora le pasă de calitatea aerului din Bucureşti - oraş devenit cea mai poluată capitală europeană - să cumpere puieţi şi să vină şi ei să planteze. Căci, pentru împădurirea celor 200 ha de teren, ar fi nevoie ca 1 din 10 de bucureşteni (altfel spus, 10% din locuitorii oraşului) să contribuie cu plantarea unui singur puiet.

"Suntem impresionaţi să vedem că iniţiativa Pădurea Bucureşti a ajuns la peste 150.000 de bucureşteni în doar 4 zile. Dorinţa de plantare a unei păduri care să filtreze aerul toxic credem că este în inimile tuturor. Comunitatea Pădurea Bucureşti creşte cu fiecare oră şi cu fiecare copăcel plantat. Reacţia noastră este legitimă, ne aduce mai aproape de normalitate, ne face mai sănătoşi şi pune în lumină frumuseţea spiritului nostru.

Veniţi sâmbătă, 14 aprilie 2018, de la orele 11.00 pe platoul Lacul Morii, cu o cazma şi un puiet, sau la o simplă plimbare. Locaţia este la staţia Intrarea Cărămidăriei a liniei de autobuz 163, la 50 m pe strada Drumul Fântâna oilor", au explicat, pentru Epoch Times, Octavian Berceanu şi Ciprian Găluşcă, unii dintre iniţiatorii proiectului.

Berceanu reaminteşte că proiectul este iniţiat de cetăţeni, ca drept garantat constituţional, art. 36. Constituţia României.

Astfel, Art. 35: Dreptul la mediu sănătos, prevede că:

(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.

(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

Hartă plantare Pădurea Bucureşti
Hartă plantare Pădurea Bucureşti (Facebook)

"Am ajuns aici văzând apelul pe Facebook. Ştiam locul, e deplorabil şi într-adevăr nu are niciun fel de pădure. Cred că putem face acest gest", a declarat pentru Rezistenţa TV un alt cetăţean venit să pună umărul la plantarea Pădurii Bucureşti.

Mai multe informaţii despre campanie puteţi accesa pe pagina de Facebook a evenimentului.

Context:

- România riscă infringement (penalitatea minimă 100.000 Euro/zi) pe calitatea aerului în Bucureşti – cea mai poluată capitală din UE.

- Rata mortalităţii din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului pulmonar şi a altor afecţiuni respiratorii grave este, în această parte a Europei, una dintre cele mai ridicate din lume, iar poluarea joacă cel mai important rol în generarea acestor afecţiuni.

- Valoarea minimă acceptată în EU pentru spaţiul verde este de 26 metri pătraţi pe cap de locuitor – în Bucureşti suntem la jumătate din minimul acceptat.

- Situaţia este şi mai îngrijorătoare dacă privim către extreme: “unui locuitor din Crângaşi îi revine o jumătate de metru pătrat de spaţiu verde, adică de peste 20 de ori mai puţin decât necesarul minim recomandat pentru o viaţă normală” – Portalul Naţional de Administraţie Publică.

- Autorităţile locale nu reuşesc să creeze zone verzi noi, ba din contră, avizează proiecte imobiliare care micşorează spaţiul verde.

- Pădurea Bucureşti este singura soluţie viabilă ca filtru verde funcţional între gropile de gunoi şi cei peste 500.000 de bucureşteni afectaţi de mirosuri şi poluare atmosferică severă.

Ce trebuie să ştie cei ce doresc să participe la plantarea Pădurii Bucureşti, potrivit organizatorilor:

  • Această iniţiativă este cetăţenească (plant it yourself).

  • Terenul este în prezent abandonat – situaţia juridică a acestuia este necunoscută.

  • Vom cere Primăriei Municipiului Bucureşti să clarifice natura proprietăţii terenului şi să genereze cadrul legal şi fondurile necesare pentru că Pădurea Bucureşti să existe.

  • Cei care doresc să participe la plantare trebuie să-şi aducă cazmale, mănuşi, apă şi puieţii.

  • Ghid de plantare:

  1. Distanţa faţă de ceilalţi arbori trebuie să fie minim 3 metri.

  2. Groapa se sapă la dimensiunile 30 cm lăţime x 30 cm lungime x 30 cm adâncime, aproximativ înălţimea părţii de metal a cazmalei.

  3. Mărunţeşte pământul scos înainte de a-l reaşeza în groapa săpată.

  4. Tasează bine pământul în jurul puietului după plantare.

  5. Pozează copăceii plantaţi de tine şi trimite poza şi gândurile tale aici