Liiceanu: "Nu poţi să le ceri infractorilor să facă legi care să îi scoată din joc tot pe ei!"

În România nu avem legi care să-i împiedice pe infractori să ajungă în Parlament şi nici nu sunt şanse să avem aşa ceva în viitorul apropiat, căci politicienii la putere nu vor lucra contra lor înşişi. Putem însă munci să avem un popor educat care să-şi aleagă conducători de calitate, a explicat Gabriel Liiceanu.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Nu demult, întrebat de ce vor fi numiţi miniştri cu probleme penale în Guvernul Dăncilă, Codrin Ştefănescu răspundea: „Pentru că putem“. Dincolo de aroganţa acestui răspuns sunt însă înţelesuri mai profunde, a explicat marţi filozoful Gabriel Liiceanu, în cadrul lansării volumului „Legea pe-nţelesul tinerilor. Manual practic de educaţie juridică şi civică”, scris de judecătorul Cristi Danileţ.

"Acest răspuns pare arogant şi este arogant, este o formă de obrăznicie publica.(...) Poate că mintea celui care l-a dat a fost numai asta. Dar cred că a rostit ceva mult mai adânc, chiar dacă n-a ştiut. Răspunsul Pentru că putem înseamnă pentru că voi, care îmi puneţi întrebarea, şi voi cetăţenii României, nu aveţi niciun temei legal să ne opriţi. Tot ce facem în clipa legii se face sub acoperirea legii şi sub acoperirea scenariului democraţiei.", a explicat Liiceanu înţelesul din spatele mesajului lui Codrin Ştefănescu.

Scriitorul a reamintit că România nu are legi care să le interzică infractorilor să fie primari, parlamentari etc. şi că singura speranţă ca această realitate să se schimbe este să avem români care să nu mai voteze penali, cu alte cuvinte, oameni educaţi civic şi politic.

"După cum ştiţi, ieri s-a lansat iniţiativa "fără penali în funcţiile publice" şi cu ocazia asta am reconştientizat cu toţii că în România avem legi care împiedică un infractor, un condamnat, să ocupe o funcţie în guvern, să fie ministru sau prim-ministru (...) în schimb nu există nicio lege care să-i împiedice pe infractori să fie parlamentari sau primari sau preşedintele ţării. Şi atunci, răspunsul pentru că putem se referă la asta.(...)

Şi atunci, ce e de făcut? (...) Să ai legi care să-i împiedice. Dar ca să ai aceste legi înseamnă ca parlamentarii - cei care fac legile - să propună o lege care să-i împiedice să-şi pună infractori pe liste. Şi intrăm într-un cerc vicios. Nu poţi să le ceri infractorilor din Parlament să facă legi care să îi scoată din joc.

(...) Atunci nu e de făcut nimic decât să facem educaţie juridică şi civică!", a subliniat Liiceanu.

Totodată, filozoful a reamintit că amplele proteste stradale declanşate de OUG 13, care continuă, precum şi de alte demersuri ale cetăţenilor, precum iniţiativa steagului UE care a ajuns în marile capitale ale lumii, arată ca putem face mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne