Liderul social democraţilor germani doreşte „Statele Unite ale Europei”

Martin Schulz.
Martin Schulz. (AFP/Getty Images)

Liderul social democraţilor din Germania (SPD) a prezentat, joi, viziunea creării într-un deceniu a „Statelor Unite ale Europei”, într-o încercare de a câştiga suportul partidului său pentru a lucra împreună cu Angela Merkel în vederea formării unui nou guvern.

Germania, puterea economică a Europei, s-a chinuit să construiască un nou guvern de când blocul conservator al cancelarului Angela Merkel şi SPD au pierdut suportul în alegerile din luna septembrie, în care partidul anti-imigraţie AfD a intrat în Parlament.

Martin Schulz a cerut joi membrilor partidului de centru-stânga SPD să fie deschişi la propunerile lui Merkel de a reînnoi coaliţia care a guvernat ţara în ultimii patru ani, susţinând că partidul are o responsabilitate în privinţa revitalizării democraţiei sociale în Germania.

O nouă „mare coaliţie” cu un SPD reticent este cea mai bună speranţă a lui Merkel de a-şi prelungi cei 12 ani la putere după ce tratativele cu două partide mai mici au eşuat, oferind partidului mai mic un avantaj în orice negocieri.

Schulz a precizat că partidul său îşi va reveni doar dacă ar putea oferi o viziune clară a unei Germanii şi a unei Europe care lucrează pentru cetăţenii lor, făcând apel la o integrare europeană mai profundă şi la crearea „Statelor Unite ale Europei” până în 2025.

„Europa nu lucrează întotdeauna pentru cetăţenii săi, mai degrabă lucrează prea des pentru marile companii”, a afirmat el, subliniind o viziune populistă care merge cu mult dincolo de deschiderea lui Merkel pentru reforme structurale limitate şi o eficientizare birocratică.

Schulz a atacat mişcările europene de susţinere a marilor bănci, în timp ce nu se face decât prea puţin pentru a contracara şomajul ridicat în rândul tinerilor.

„Când statele nu îşi pot echilibra bugetele, înfruntă sancţiuni draconice din partea Bruxelles-ului. Dacă putem mobiliza miliarde pentru salvarea unor bani, dar trebuie să ne luptăm pentru sume mărunte pentru a putea susţine locuri de muncă pentru tineri, atunci aceasta cu siguranţă nu este Europa mea”, a adăugat el.

Schulz a adoptat un ton şi mai critic la adresa marilor companii decât cel al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care promovează o integrare mai profundă a zonei euro şi reforme pro-afaceri sub un ministru de finanţe al zonei euro.

Oficialul german a luat în vizor giganţii hi-tech americani Apple, Facebook şi Google, susţinând că o Europă puternică trebuie să forţeze aceste companii să respecte regulile şi să protejeze drepturile angajaţilor într-o economie schimbătoare.

În privinţa imigraţiei, unul dintre principalele motive ale eşuării primei tentative a lui Merkel de a realiza o coaliţie, SPD se opune unui plan conservator de a prelungi o interdicţie asupra dreptului de reîntregire a familiei pentru o parte dintre solicitanţii de azil acceptaţi.