Liberalul Moon Jae-in câştigă prezidenţialele în Coreea de Sud

Moon Jae-in, noul preşedinte al Coreei de Sud.
Moon Jae-in, noul preşedinte al Coreei de Sud. (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Criza politică stârnită din senin în Coreea de Sud imediat după anunţarea amplasării sistemului de rachete THAAD - care a avut drept rezultat debarcarea preşedintelui conservator pro american Park Geun-hye - pare că s-a încheiat marţi, odată cu victoria în alegeri a candidatului liberal Moon Jae-în.

Conform sondajelor exit-poll se estimează că Moon va obţine 41,4% din voturi. Liberalul, care susţine o abordare mai prietenoasă faţă de regimul comunist din Nord, este urmat de Hong Joon-pyo, aparţinând dreptei - Partidul Libertăţii - creditat cu obţinerea a 23,3%. Cel de-al treilea candidat, Ahn Cheol-soo, din partea Partidului Popular, va lua, conform sondajelor, numai 21,8%.

Coreea de Nord indicase deja, în timpul campaniei, că Moon este candidatul favorit, cerând, electoratului sud coreean să "pedepsească grupul de păpuşi conservatoare" asociat fostului preşedinte Park.

Moon, fiul unor refugiaţi nord coreeni, a criticat instalarea sistemului anti rachetă american THAAD în Coreea de Sud înainte de termen şi a declarat că s-ar întâlni cu preaiubitul conducător "Kim Jong Un", liderul paranoicului regim comunist din Coreea de Nord, dacă circumstanţele sunt bune.

Conform Bloomberg, liberalul Moon a fost constant favorit în cursa prezidenţială, după criza apărută ca urmare a învinuirilor aduse la adresa fostului preşedinte Park Geun-hye, debarcată în martie în urma unor acuzaţii privind corupţia şi traficul de putere.

Moon promite o abordare mai soft cu Coreea de Nord - deşi este deocamdată neclar cum va ajuta acest lucru la obţinerea păcii cu agresivul vecin nordic - şi măsuri drastice împotriva conglomeratelor comerciale care domină cea de-a patra economie a Asiei.

După ce a votat marţi, Moon a cerut "unitate". "Eu însumi voi fi primul care voi face asemenea eforturi prin încercarea de a veni în întâmpinarea celorlalţi candidaţi şi a partidelor lor, de dragul armoniei".

Victoria lui Moon poate deschide o eră de încălzire a relaţiilor dintre Nord şi Sud şi, simultan, o tensionare a relaţiilor cu Donald Trump, care încearcă să oprească programul nuclear şi de dezvoltare a rachetelor Nordului comunist.

Rezultatul alegerilor explică, pe de altă parte, graba cu care SUA a instalat în zonă sistemul THAAD înaintea termenului anunţat iniţial, trimiterea grupului de nave şi submarine în apropierea Peninsulei Coreene, dar şi declaraţiile agresive ale lui Donald Trump la adresa renegocierii acordului comercial dintre Coreea de SUA şi SUA, făcute cu câteva săptămâni înainte de alegeri.

Liberalul sud coreean în vârstă de 64 de ani s-a descris ca fiind singurul candidat care poate reunifica Coreea de Sud după riftul creat de scandalul în care a fost implicat fostul său predecesor, acuzat neclar de o relaţie tenebroasă cu confidenta sa Choi Soon-sil.

Guardian arată că în timp ce Park stă în puşcărie aşteptând începerea procesului care poate să-i aducă inclusiv o condamnare pe viaţă, Moon a capitalizat pe dorinţa de schimbare a ţării şi a avansat în lupta împotriva rivalului său Ahn Cheol-soo.

După o lună de creştere a tensiunilor în Peninsulă, parte a manevrelor comune dintre Coreea de Sud şi SUA, Moon a criticat poziţia dură adoptată de predecesorii săi Park şi Lee Myung-bak, arătând că după zece ani de dominaţie a conservatorilor, nu a fost înregistrat niciun progres în privinţa relaţiei cu nordul comunist şi programul nuclear al acestuia.

În ceea ce priveşte relaţia cu SUA, Moon a declarat că este "pe aceeaşi lungime de undă" cu Donald Trump în privinţa abordării relaţiei cu Nordul, şi a spus că nu va participa la un summit cu omologul său nord-coreean decât dacă regimul comunist se arată hotărât să pună capăt ambiţiilor sale nucleare.

Cum este improbabil ca Nordul să renunţe atât de uşor la cel mai mare atu al său în negocierile cu Occidentul, rămâne de văzut dacă declaraţia lui Moon este doar menită să detensioneze relaţia cu SUA.

Moon a declarat că graba Washingtonului de instalare a sistemului anti rachetă THAAD este "nedemocratică", anunţând precaut că va "revizui" programul dacă va deveni preşedinte.

Moon sprijină deasemenea redeschiderea zonei libere de la Kaesong, dintre cele două Coree, un proiect menit să îmblânzească vecinul său comunist, care a fost închisă temporar în 2016, după acţiuni agresive ale Nordului comunist.

Poziţia lui Moon relativ la apropierea prognozată de Coreea de Nord îl poate plasa pe radarul administraţiei americane. Donald Trump a subliniat că este posibil să atace Coreea de Nord pentru a limita programul militar nuclear al regimului comunist şi a trimis în zonă cel mai mare portavion american al momentului, împreună cu un grup de nave de însoţire şi un submarin.

Declaraţiile dure făcute de Donald Trump împotriva regimului nord-coreean chiar la începutul mandatului său îl pun în imposibilitatea de a schimba uşor macazul în relaţia cu Coreea de Nord fără să obţină un câştig concret din partea Pyongyanului. Iar acest lucru va tensiona cu siguranţă relaţia dintre Trump şi Moon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe