"Legea Mirosurilor", pe masa Parlamentului

Proaspăt depusă în Parlament, "Legea Mirosurilor" îşi propune să rezolve problema numeroaselor plângeri venite la Comisiile de Mediu din Parlament din partea cetăţenilor care reclamă disconfort olfactiv în preajma depozitelor de deşeuri, fermelor de creştere a animalelor sau combinatelor petro-chimice.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Parlamentarii USR au depus în Parlament aşa-numita "lege a mirosurilor", o iniţiativă transpartinică care acoperă un vid legislativ în domeniul calităţii aerului, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de Uniunea Salvaţi România.

"În primul nostru an în Parlament am primit multe sesizări, venind din zone diferite ale ţării, care reclamau probleme de disconfort olfactiv major, cauzat de diferite activităţi industriale. Pornind de la această cazuistică, coroborată cu răspunsul autorităţilor, care au semnalat vidul legislativ în domeniu, noi, parlamentarii USR, am iniţiat o serie de dezbateri şi un grup de lucru, având ca finalitate această nouă lege – Legea Mirosurilor. Ne bucurăm că în acest demers ni s-au alăturat colegi de la alte partide şi că am primit susţinere din partea Ministerului Mediului şi a doamnei ministru Graţiela Gavrilescu, alături de care am depus această lege la Parlament", a declarat senatorul Allen Coliban, preşedintele Comisiei pentru Mediu.

USR a constatat că România se confruntă, în prezent, cu multiple situaţii de poluare olfactivă. Parte dintre acestea sunt deja tratate prin raportarea la compoziţia chimică a aerului şi la pragurile stabilite în acest sens de legislaţia în vigoare. Totuşi, există un număr mare de plângeri din partea cetăţenilor care reclamă mirosuri grele. La analizarea compoziţiei chimice a aerului, Garda de Mediu constată uneori încadrarea acesteia în parametri impuşi de legislaţia în domeniul calităţii aerului. Mirosul este, însă, neplăcut şi de necontestat, cu un impact puternic asupra locuitorilor din zonă.

"În România anului 2017, de multe ori cetăţenii sunt privaţi de unul dintre drepturile fundamentale: dreptul la un aer curat. Această lege va da un instrument puternic Gărzii de Mediu pentru a putea rezolva situaţii în care analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele date de Legea Calităţii Aerului. Ca reprezentant al unei comunităţi grav afectate de mirosuri pestilenţiale de ani de zile, sunt foarte bucuros că am reuşit să construim un grup de lucru la Clusterul de Mediu USR care să transforme această lege în realitate", a declarat, la rândul său, deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.

Principalele prevederi ale Legii Mirosurilor

1. Defineşte disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

2. Se reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea şi diminuarea disconfortului şi care va face parte din autorizaţia de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activităţii generatoare de disconfort olfactiv.

3. Autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement şi să controleze preventiv şi la sesizarea publicului activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului.

4. La elaborarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, şi măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv.

5. Sunt prevăzute o serie de contravenţii la cererea motivată a autorităţilor pentru protecţia mediului.

Propunerea legislativă a fost semnată de numeroşi parlamentari de la mai multe partide politice. Anul viitor, ea va fi dezbătută în comisiile de specialitate şi va ajunge pe masa senatorilor şi deputaţilor pentru adoptare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne